Καταπατημένο το 80% των δημοσίων ακινήτων στην Αττική

Καταπατημένο το 80% των δημοσίων ακινήτων στην Αττική

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Οργιο» καταπατήσεων της δημόσιας γης δείχνουν τα στοιχεία που έδωσε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδης. Ακόμα και δήμοι της χώρας έχουν προχωρήσει σε καταπάτηση δημόσιας περιουσίας, ενώ μόνο στην Αττική, 8 στα 10 ακίνητα του Δημοσίου έχουν καταπατηθεί από ιδιώτες.

Με αυτά τα δεδομένα, τα χιλιάδες καταπατημένα στρέμματα δημόσιας γης τα διεκδικούν πλέον οι ιδιώτες καταπατητές. Κατάσταση η οποία είναι ενδεικτική των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι δημόσιες αρχές στην προσπάθεια αξιοποίησης της δημόσιας γης, ενώ παράλληλα αναδεικνύει και την αδυναμία προστασίας της από τους κρατικούς φορείς. Μάλιστα, από τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Αλεξιάδης στη Βουλή, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή της Ν.Δ., κ. Ευάγ. Μπασιάκου, προκύπτει ότι η αρμόδια υπηρεσία της Δημόσιας Περιουσίας δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα εξαιτίας της ανεπαρκούς στελέχωσής της.

Τίτλοι ιδιοκτησίας

Να σημειωθεί ότι εκείνοι που έχουν καταπατήσει τη δημόσια γη εμφανίζονται στα δικαστήρια και στην εφορία ως νόμιμοι ιδιοκτήτες, παρουσιάζοντας τίτλους ιδιοκτησίας τους οποίους έχουν δημιουργήσει οι ίδιοι, ή δικαιοπάροχοί τους, ή απώτατοι καταπατητές μετά το 1884. Το υπουργείο Οικονομικών είχε επεξεργαστεί στο παρελθόν σχέδιο που προέβλεπε τη νομιμοποίηση των περισσότερων καταπατημένων δημόσιων εκτάσεων, μέσω της εξαγοράς των ακινήτων από τους καταπατητές στην αντικειμενική τους αξία, αλλά δεν έχει προχωρήσει.

Ωστόσο, μέρος σε καταπάτηση ακινήτων του Δημοσίου έχουν προβεί και δήμοι της χώρας, με τη μορφή των κοινόχρηστων χώρων. Σύμφωνα με τα στοιχεία των Περιφερειακών Διευθύνσεων Δημόσιας Περιουσίας που παρουσίασε ο κ. Αλεξιάδης στη Βουλή:

• Στην Αττική (Αθήνα, Ανατολική Αττική, Δυτική Αττική και Πειραιά) υπολογίζεται ότι μερικώς ή εξ ολοκλήρου καταπατημένο είναι περίπου το 80% της δημόσιας γης.

• Στη Θεσσαλία και στη Στερεά Ελλάδα έχουν καταπατηθεί δημόσια κτήματα που φθάνουν και στο 70% της συνολικής δημόσιας γης. Μάλιστα, περίπου το 10% εξ αυτών δεν έχει εντοπιστεί εξαιτίας της έλλειψης στοιχείων προσδιορισμού.

• Από τα στοιχεία της Περιφερειακής Διεύθυνσης Δημόσιας Περιουσίας Αιγαίου προκύπτει πως τα ποσοστά της αυθαίρετης κατοχής της Δημόσιας Αστικής και Αγροτικής Γης είναι 47% και 64%, αντιστοίχως.

• Στην Κρήτη από τα καταγεγραμμένα δημόσια κτήματα:

– Στον νομό Ηρακλείου 24 δημόσια κτήματα είναι καταπατημένα.

– Στον νομό Χανίων έχουν καταπατηθεί τμηματικά 18 παλαιοί αιγιαλοί, 3 στρατιωτικά δημόσια κτήματα και ένα αρχαιολογικό δημόσιο κτήμα.

– Στον νομό Ρεθύμνου έχουν καταπατηθεί 61 δημόσια κτήματα (ακόμα και παλαιοί αιγιαλοί).

• Στην Περιφερειακή Διεύθυνση Δημόσιας Περιουσίας Πελοποννήσου – Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου τα καταγεγραμμένα δημόσια ακίνητα του ελληνικού Δημοσίου στον ν. Αχαΐας είναι 1.706 και το μεγαλύτερο μέρος αυτών είναι καταπατημένα.

Aνταλλάξιμα ακίνητα

Στην περιφέρεια Μακεδονίας-Θράκης εκτός από 1.281 καταπατημένα δημόσια ακίνητα, υπάρχουν και 433 καταπατημένα ανταλλάξιμα ακίνητα.

Τα ανταλλάξιμα ακίνητα αποτελούν ιδιαίτερη κατηγορία της ιδιωτικής περιουσίας του Δημοσίου, η οποία ρυθμίζεται από ειδικές διατάξεις για την εξαγορά τους από τους αυθαίρετους κατόχους τους. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, για τη διαφύλαξη της ιδιωτικής περιουσίας του Δημοσίου, η αρμόδια υπηρεσία προβαίνει στον καθορισμό αποζημίωσης αυθαίρετης χρήσης. Δεν προβλέπεται αποβολή των αυθαιρέτων κατόχων, όμως, παρά μόνο όταν είναι να αξιοποιηθεί το ακίνητο που είναι χαρακτηρισμένο είτε για χώρος πρασίνου, είτε για σχολείο κ.λπ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή