Μειωμένα κατά 345 εκατ. τα τουριστικά έσοδα το επτάμηνο σε σχέση με πέρυσι

Μειωμένα κατά 345 εκατ. τα τουριστικά έσοδα το επτάμηνο σε σχέση με πέρυσι

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χάθηκε και τον Ιούλιο το στοίχημα της χώρας για αυξημένα έσοδα από τον τουρισμό, με αποτέλεσμα για το επτάμηνο οι απώλειες να ανεβαίνουν, πλέον, στα 345 εκατ. ευρώ σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2015.

Ειδικότερα, βάσει στοιχείων που δημοσιοποίησε, χθες, η Τράπεζα της Ελλάδας, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουλίου μειώθηκαν κατά 4,8% και περιορίστηκαν στα 6,78 δισ. ευρώ. Σε ό,τι αφορά τις αφίξεις ξένων τουριστών εμφάνισαν το ίδιο διάστημα αύξηση σε ποσοστό 1,1%. Τον Ιούλιο τόσο οι ταξιδιωτικές εισπράξεις όσο και οι αφίξεις ακολούθησαν πτωτική τροχιά. Οι απώλειες των εισπράξεων ξεπέρασαν τα 100 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον Ιούλιο του 2015 (πτώση 3,5%), ενώ οι αφίξεις μειώθηκαν κατά 2%. Το αποτέλεσμα αυτό για τον Ιούλιο είναι άκρως απογοητευτικό, καθώς συγκρίνεται με τον περυσινό Ιούλιο, οπότε η τουριστική δραστηριότητα ήταν επιβαρυμένη με τη νωπή απόφαση επιβολής των capital controls, τη διενέργεια του δημοψηφίσματος και την έντονη φημολογία για πιθανή έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη.

Οπως όλα δείχνουν, η ροή των εισπράξεων στο δίμηνο Αυγούστου- Σεπτεμβρίου θα καθορίσει το τελικό αποτέλεσμα των τουριστικών εσόδων της χώρας για τη φετινή σεζόν. Τα προβλήματα που αντιμετώπισαν ανταγωνιστικοί προορισμοί όπως η Τουρκία «έστειλαν» το εν λόγω δίμηνο περισσότερες κρατήσεις τελευταίας στιγμής από τις ξένες αγορές προς τη χώρα μας. Το πιθανότερο σενάριο, λοιπόν, για τις αφίξεις είναι ότι θα συγκρατηθούν σε θετική τροχιά. Το ζητούμενο είναι να αποδειχθεί αν οι κρατήσεις αυτές σταθούν ικανές ώστε να γυρίσουν σε θετικό πεδίο και τα τουριστικά έσοδα. Πάντως, για το σύνολο της σεζόν οι φορείς του κλάδου θεωρούν ότι η αδυναμία διαχείρισης της τουριστικής εικόνας της χώρας στις ξένες αγορές σε σχέση με το προσφυγικό ζήτημα επηρέασε καθοριστικά τα βασικά μεγέθη του τουρισμού.

Μετά τα τελευταία επεισόδια στη Λέσβο, οι φορείς της χώρας φοβούνται για νέα επιδείνωση της τουριστικής εικόνας της χώρας. Ηδη, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων με χθεσινή του παρέμβαση χαρακτήρισε επείγουσα και επιτακτική την ανάγκη εξεύρεσης λύσεων για το προσφυγικό ζήτημα. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Λέσβου Περικλής Αντωνίου έπειτα και από τα τελευταία γεγονότα επισημαίνει ότι μετά τις μεγάλες απώλειες της φετινής σεζόν κινδυνεύει πλέον ο τουρισμός του νησιού και για το 2017. Χαρακτηρίζει ελλιπή και χωρίς συντονισμό τη διαχείριση της εικόνας του νησιού στις ξένες αγορές, υπογραμμίζοντας ότι κάποιες αποσπασματικές ενέργειες που δρομολογήθηκαν δεν ήταν ικανές να αποσοβήσουν τη κατάρρευση του τουρισμού. Για παράδειγμα, προσθέτει, ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν ξενοδοχεία 100 κλινών στο νησί με 2 πελάτες. Επίσης, προσθέτει, ότι οι ξενοδόχοι της Λέσβου προσανατολίζονται στο να ζητήσουν αποζημιώσεις για τις απώλειες που υπέστησαν από την πτώση του τουρισμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή