Ακατάσχετο λογαριασμό και πάγωμα των ασφαλιστικών οφειλών ζήτησαν ΓΣΕΒΕΕ- ΕΣΕΕ από ΔΝΤ

Ακατάσχετο λογαριασμό και πάγωμα των ασφαλιστικών οφειλών ζήτησαν ΓΣΕΒΕΕ- ΕΣΕΕ από ΔΝΤ

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να υπάρξει μια συγκροτημένη και τεχνικά ολοκληρωμένη πρόταση εκ μέρους της κυβέρνησης και των θεσμών, ώστε να διαμορφωθεί μια οριστική και αποτελεσματική ρύθμιση για τους επαγγελματίες και τα ταμεία, αναμένει η ΓΣΕΒΕΕ, η οποία επανέφερε, στην επίσημη συνάντηση των κοινωνικών εταίρων με το επιτελείο του ΔΝΤ στην Ελλάδα, σήμερα, την πρόταση εφαρμογής του ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού και του παγώματος ληξιπρόθεσμων οφειλών.

«Αν τα μέτρα αυτά», τονίζει η ΓΣΕΒΕΕ, «είχαν ληφθεί εγκαίρως στα πρώιμα χρόνια της κρίσης, είναι βέβαιο ότι θα είχαν επιφέρει σημαντικά οφέλη στα ασφαλιστικά ταμεία και στη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων».

Για τον ακατάσχετο επιχειρηματικό λογαριασμό, η ΓΣΕΒΕΕ υπογραμμίζει την ανάγκη θεσμοθέτησης ενός μοναδικού τέτοιου λογαριασμού, ο οποίος θα εξυπηρετεί όλες τις οικονομικές λειτουργίες της επιχείρησης και του οποίου οι τεχνικές παραμετροποιήσεις δύνανται να υπόκεινται σε κάποια κριτήρια, όπως ο κύκλος εργασιών, το ύψος οφειλών κ.ά.

Για το πάγωμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών επαγγελματιών, η πρόταση της ΓΣΕΒΕΕ είναι να υπάρχει η δυνατότητα μεταφοράς των (παγωμένων) οφειλών στο τέλος του ασφαλιστικού βίου, με την επιλογή είτε της εξαγοράς τους, είτε αφαίρεσής τους από τον ασφαλιστικό χρόνο που υπολογίζεται για το ύψος της σύνταξης.

Στη διασφάλιση της απρόσκοπτης πρόσβασης των επιχειρήσεων στις πηγές ρευστότητας μέσω της αναβάθμισης του ΕΤΕΑΝ, αναφέρθηκε η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας στη συνάντηση με τους εκπροσώπους του ΔΝΤ, πέρα από την επαναδιατύπωση του αιτήματος για δημιουργία «ειδικού επιχειρηματικού λογαριασμού» και «πάγωμα των ασφαλιστικών οφειλών».

Η εφαρμογή των δύο προτάσεων, σύμφωνα με την ΕΣΕΕ, οικονομετρικά δίνουν πολύ περισσότερα εισπρακτικά ισοδύναμα, εάν εφαρμοστούν ακόμα και με περιοριστικές ρήτρες το συντομότερο.

Όσον αφορά τη χρηματοδότηση, όπως αναφέρθηκε, η περιορισμένη πρόσβαση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στις πηγές ρευστότητας, καθιστά επιτακτική ανάγκη την αξιοποίηση των υφιστάμενων δομών και εργαλείων της ΕΤΕΑΝ ΑΕ, προκειμένου να καταστεί ο κατεξοχήν φορέας ενίσχυσης της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας.

Δεδομένων δε των ιδιαιτεροτήτων που εμφανίζει η ελληνική αγορά, η παροχή μικροπιστώσεων συνιστά μία αξιόλογη προοπτική. Σύμφωνα με την ΕΣΕΕ, η χρηματοδότηση επιχειρηματικών σχεδίων με ποσά της τάξεως των 5.000-15.000 ευρώ, αναμένεται να προσδώσει την απαραίτητη ώθηση σε νέους κυρίως επιχειρηματίες, καλύπτοντας την καταγεγραμμένη έλλειψη ιδίων κεφαλαίων. Ταυτόχρονα, αναδείχθηκε και η δυνατότητα συνδυασμού των μικροπιστώσεων με τη χρήση εγγυοδοτικών προϊόντων και νέες πηγές χρηματοδότησης (Crowdfunding/Venture Capital).

Μετά τη συνάντηση με το ΔΝΤ, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης δήλωσε, μεταξύ άλλων τα εξής:

«Η ΕΣΕΕ απάντησε στην ατζέντα των θεμάτων που έθεσε το ΔΝΤ στους κοινωνικούς εταίρους με 12 πίνακες που απεικονίζουν τη βασική εικόνα της ελληνικής οικονομίας και ιδιαίτερα του εμπορίου το χρονικό διάστημα 2008-2016. Στο ερώτημα τι πήγε λάθος με το ελληνικό πρόγραμμα η ΕΣΕΕ επεσήμανε ότι τα μέτρα αυστηρής λιτότητας της τελευταίας 6ετίας είχαν σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις στους περισσότερους τομείς της ελληνικής οικονομίας αλλά και στη συγκρότηση της ελληνικής κοινωνίας».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή