Ανοιχτά μέτωπα αφήνει το πολυνομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα

Ανοιχτά μέτωπα αφήνει το πολυνομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα μέτρα για την υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ να αναμένεται ότι θα κατατεθεί σήμερα στη Βουλή, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ολοκληρώνονται και όλες οι δράσεις ώστε να κλείσει οριστικά η πρώτη αξιολόγηση.

Αρκετές από τις προαπαιτούμενες ενέργειες δεν χρειάζονται νομοθέτηση και σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει ανησυχία ότι κάποιες ενδεχομένως να καθυστερήσουν αρκετά, θέτοντας σε κίνδυνο την τήρηση του υφιστάμενου χρονοδιαγράμματος.

Αθήνα και δανειστές έχουν συμφωνήσει να έχουν κλείσει όλα τα προαπαιτούμενα έως τις 29 Σεπτεμβρίου. Ημέρα κατά την οποία συνεδριάζει το Euroworking Group, το οποίο θα κληθεί να κρίνει τον βαθμό υλοποίησης των 15 προαπαιτούμενων μέτρων. Αν δεν έχουν ολοκληρωθεί όλα έως τότε, υπάρχει και η 10η Οκτωβρίου που συνεδριάζει το Eurogroup, ενώ αν ακόμα και τότε υπάρχουν εκκρεμότητες, η κυβέρνηση θα έχει λίγες ημέρες περιθώριο για να μη χαθούν τα 2,8 δισ. ευρώ.

Η καταληκτική ημερομηνία που η υποδόση είναι διαθέσιμη για την Ελλάδα είναι η 31η Οκτωβρίου. Αν παρέλθει χωρίς να έχει κλείσει η αξιολόγηση, τότε τα κεφάλαια «χάνονται» και για να διατεθούν στην Ελλάδα θα πρέπει να εγκριθεί εκ νέου η εκταμίευσή τους από το Eurogroup, τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) και τα εθνικά κοινοβούλια της Ευρωζώνης που προβλέπεται η σχετική διαδικασία (όπως το γερμανικό).

Σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, το πολυνομοσχέδιο θα κατατεθεί –εκτός απροόπτου– σήμερα στη Βουλή.

Στόχος είναι να συζητηθεί την Παρασκευή στην αρμόδια επιτροπή και τη Δευτέρα στην ολομέλεια του κοινοβουλίου, για να ψηφιστεί την ίδια ημέρα. Σε αυτό αναμένεται να περιλαμβάνονται οι τρεις δράσεις για το ασφαλιστικό (εξάλειψη της κατώτατης εισφοράς για τους ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων, κατάργηση όλων των εξαιρέσεων των χαμηλών εισφορών υγείας και αλλαγές στο εφάπαξ). Επίσης, νομοθετική παρέμβαση απαιτείται και για τη μετάβαση της αγοράς ηλεκτρισμού στο ευρωπαϊκό μοντέλο απελευθέρωσης (target model). Παράλληλα, η κυβέρνηση είναι πολύ πιθανό να συμπεριλάβει στο πολυνομοσχέδιο και το δεύτερο πακέτο των ΔΕΚΟ που θα περάσουν στο νέο Υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων. Σε αυτό το πακέτο περιλαμβάνονται οι ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, Αττικό Μετρό, Κτηματικές Υπηρεσίες, ΕΛΒΟ, ΑΔΜΗΕ, ενώ η κυβέρνηση αναμένεται να μην εντάξει στο πακέτο την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ), με το επιχείρημα ότι πρόκειται για εταιρεία με αντικείμενο σχετικό με την εθνική ασφάλεια της χώρας.

Ωστόσο, υπάρχει μία σειρά μέτρων τα οποία δεν απαιτούν νομοθετική παρέμβαση και σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες στην καλύτερη περίπτωση θα κλείσουν εντός Οκτωβρίου. Αυτά είναι κυρίως:

1. Η στελέχωση του εποπτικού συμβουλίου του νέου Υπερταμείου αποκρατικοποιήσεων. Το θέμα συζητείται στο επίπεδο του Eurogroup και του ESM.

2. Η αλλαγή του πλαισίου λειτουργίας της Υπηρεσίας Πολιτικής Υπηρεσίας.

3. Η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την Εγνατία Οδό.

4. Τα μέτρα για την ενίσχυση των πόρων (ανθρώπινων και υλικών) της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.

5. Η ολοκλήρωση των κυβερνητικών δράσεων στο πλαίσιο του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, όπως η μεταφορά στο ΤΑΙΠΕΔ του 5% του ΟΤΕ που κατέχει το Δημόσιο.

6. Ο διπλασιασμός των ποσοτήτων που βγάζει η ΔΕΠΑ στις δημοπρασίες για να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός στη χονδρική αγορά.

7. Η ολοκλήρωση των αλλαγών στα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών.

Το σενάριο

Να σημειωθεί ότι από την υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ, τα 1,7 δισ. ευρώ αφορούν την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί μεγάλη καθυστέρηση στην ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων μέτρων, υπάρχει σενάριο εκταμίευσης των 1,7 δισ. ευρώ για να μη «χαθούν» και να παραμείνει σε εκκρεμότητα η εκταμίευση του 1,1 δισ. ευρώ που προορίζεται για την αποπληρωμή του χρέους. Πάντως, στο οικονομικό επιτελείο θέλουν να εκταμιευθεί το σύνολο της υποδόσης και όχι «σπαστά» και στο πλαίσιο αυτό προσπαθούν να κλείσουν εγκαίρως όλες τις προαπαιτούμενες δράσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή