Μειωμένη κατά 8,9% η μέση δαπάνη ξένων τουριστών τον Ιούλιο

Μειωμένη κατά 8,9% η μέση δαπάνη ξένων τουριστών τον Ιούλιο

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πτώση κατά 6,3% παρουσίασε η δαπάνη ανά ταξίδι των ξένων τουριστών στη χώρα μας για το διάστημα Ιανουαρίου – Ιουλίου και κατά 8,9% για τον Ιούλιο σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε, χθες, η Τράπεζα της Ελλάδος. Ειδικότερα, για το επτάμηνο η δαπάνη ανά ταξίδι διαμορφώθηκε στα 542,1 ευρώ, ενώ για τον Ιούλιο στα 597,9 ευρώ. Οπως σημειώνει η Τράπεζα της Ελλάδος για το διάστημα Ιανουαρίου – Ιουλίου το ταξιδιωτικό ισοζύγιο εμφάνισε πλεόνασμα 5,6 δισ. ευρώ, μειωμένο κατά 6,3% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2015. Η εξέλιξη αυτή ήταν αποτέλεσμα τόσο της μείωσης των ταξιδιωτικών εισπράξεων κατά 346 εκατ. ευρώ ή 4,8% όσο και της αύξησης των ταξιδιωτικών πληρωμών κατά 33 εκατ. ευρώ ή 2,9%. Η μείωση των ταξιδιωτικών εισπράξεων αποδίδεται στη πτώση της μέσης δαπάνης ανά ταξίδι, καθώς οι αφίξεις αυξήθηκαν κατά 1,1%.

Ανά βασική αγορά για το επτάμηνο, πτώση κατά 14,8% παρουσίασαν οι ταξιδιωτικές εισπράξεις από τους Γάλλους τουρίστες, κατά 15,4% από τους Γερμανούς, κατά 14,7% από τους Βρετανούς και κατά 3,8% από τους Αμερικανούς, ενώ αύξηση κατά 1,5% εμφάνισαν οι εισπράξεις από τους Ρώσους τουρίστες. Σε ό,τι αφορά τον Ιούλιο, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις μειώθηκαν κατά 3,5%. Ανά βασική αγορά πτώση κατά 7,5% σημείωσαν οι εισπράξεις από τους Γάλλους τουρίστες, κατά 18,9% από τους Γερμανούς και κατά 35,6% από τους Βρετανούς, ενώ αύξηση κατά 4,9% και 14,4% κατέγραψαν οι εισπράξεις από τους Αμερικανούς και Ρώσους τουρίστες αντίστοιχα. Οι αφίξεις ξένων τουριστών για το επτάμηνο, με την αύξηση του 1,1%, έφθασαν σε 12,1 εκατ. Ανά βασική αγορά οι αφίξεις αυξήθηκαν κατά 3,7% από τη Γερμανία, κατά 5,5% από τη Βρετανία κατά 12,2% από τις ΗΠΑ και κατά 19,3% από τη Ρωσία, ενώ μειώθηκαν κατά 11,9% από τη Γαλλία. Να σημειωθεί ότι στα στοιχεία που δημοσιοποίησε, χθες, η Τράπεζα της Ελλάδος επαναπροσδιόρισε σε σχέση με προηγούμενη αναφορά της το μέγεθος των αφίξεων για τον Ιούλιο. Σύμφωνα, λοιπόν, με τα νεότερα στοιχεία, οι αφίξεις για τον Ιούλιο αυξήθηκαν κατά 5,8% ξεπερνώντας τα 4,6 εκατ. Ανά βασική αγορά οι αφίξεις αυξήθηκαν κατά 4,1% από τη Γαλλία, κατά 9,9% από τη Γερμανία, κατά 27,3% από τις ΗΠΑ και κατά 40% από τη Ρωσία, ενώ μειώθηκαν κατά 7,5% από τη Βρετανία.

Η ενίσχυση των κρατήσεων τελευταίας στιγμής που καταγράφηκε τον Αύγουστο και συνεχίζεται κατά τη φθινοπωρινή περίοδο αναμένεται να διατηρήσει σε ανοδική τροχιά το μέγεθος των αφίξεων ξένων τουριστών. Επίσης, σίγουρη θεωρείται από τους φορείς του τουρισμού η αρνητική πορεία των εσόδων των τουριστικών επιχειρήσεων λόγω της υπερφορολόγησης που έχουν υποστεί τον τελευταίο χρόνο. Αυτό που ακόμη δεν μπορεί να εκτιμηθεί είναι η τελική εξέλιξη των ταξιδιωτικών εισπράξεων σε επίπεδο χώρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή