Ελάφρυνση χρέους μετά τις γερμανικές εκλογές λέει το Βερολίνο στο ΔΝΤ

Ελάφρυνση χρέους μετά τις γερμανικές εκλογές λέει το Βερολίνο στο ΔΝΤ

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις πιέσεις που ασκεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) προς τη γερμανική κυβέρνηση και τον υπουργό Οικονομικών της Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για το θέμα της νέας ρύθμισης του ελληνικού χρέους, καθώς και την άρνηση της Γερμανίας για νέα μέτρα, αναδεικνύει η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt στον απόηχο της έκθεσης του ΔΝΤ για την Ελλάδα. Σύμφωνα με την Handelsblatt, «το ΔΝΤ ασκεί πιέσεις στον Σόιμπλε» και έρχεται με αυτόν τον τρόπο σε αντιπαράθεση με τη γερμανική κυβέρνηση για το ζήτημα του χρέους, καθώς «ένα χρόνο πριν από τις ομοσπονδιακές εκλογές, Μέρκελ και Σόιμπλε δεν θέλουν να προχωρήσουν σε συγκεκριμένες δεσμεύσεις αναφορικά με την ελάφρυνση του χρέους». Μάλιστα, η εφημερίδα, επικαλούμενη «κυβερνητικούς κύκλους στο Βερολίνο», επισημαίνει πως στη γερμανική κυβέρνηση «τονίζουν ότι ισχύουν τα συμφωνηθέντα του περασμένου Μαΐου». Δηλαδή, ότι η όποια ελάφρυνση χρέους θα συζητηθεί μετά το τέλος του τρέχοντος προγράμματος, το 2018 και εφόσον κριθεί αναγκαίο, καθώς και ότι το ΔΝΤ έχει υποσχεθεί ότι θα αποφασίσει μέχρι το τέλος του 2016 εάν θα συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα.

Πάντως, άτομα που γνωρίζουν τα των διαπραγματεύσεων –και τα οποία επικαλείται η Handelsblatt– εκτιμούν ότι εάν η ελληνική κυβέρνηση δεν υλοποιήσει τις συμπεφωνημένες μεταρρυθμίσεις, «τότε η απόφαση του ΔΝΤ για τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα βοήθειας θα τραβήξει μέχρι και τον επόμενο χρόνο». Η γερμανική κυβέρνηση, ωστόσο, φέρεται να ζητάει να ξεκαθαρίσει άμεσα το τοπίο, δεδομένου ότι το πρόγραμμα τρέχει ήδη εδώ και ένα χρόνο χωρίς το ΔΝΤ. Ισχύει η συμφωνία του Μαΐου που προβλέπει ότι το Ταμείο θα αποφασίσει μέχρι το τέλος του χρόνου τη συμμετοχή του, αναφέρουν γερμανικοί κυβερνητικοί κύκλοι, προσθέτοντας ότι «δεν έχει συζητηθεί Plan B».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή