Ηλεκτρονικό υπερυπουργείο στα χαρτιά από τον κ. Σπίρτζη

Ηλεκτρονικό υπερυπουργείο στα χαρτιά από τον κ. Σπίρτζη

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ανασυγκρότηση του κράτους… μέσα από το υπουργείο Υποδομών ξεκινά ο Χρήστος Σπίρτζης. Το όραμά του, που περιλαμβάνει τη μετατροπή του υπουργείου του σε ένα ψηφιακό υπερυπουργείο, το οποίο με 11 υπερσύγχρονες ηλεκτρονικές υπηρεσίες θα ελέγχει από το μικρότερο ιδιωτικό έως το μεγαλύτερο δημόσιο έργο –δηλαδή από την κατασκευή μιας μάντρας μέχρι τη γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου– και ποιος το κατασκευάζει περιγράφεται σε σχέδιο νόμου το οποίο ετέθη χθες σε δημόσια διαβούλευση.

Το σχέδιο νόμου «Διαδικασίες κεντρικού ελέγχου και διαφάνειας στο σύστημα παραγωγής δημοσίων και ιδιωτικών τεχνικών έργων και υποδομών, δομές στρατηγικού σχεδιασμού δημοσίων υποδομών και λοιπές διατάξεις» δόθηκε χθες σε 20ήμερη διαβούλευση. Οπως προβλέπει:

• Ιδρύεται Κεντρικό Σύστημα Παρακολούθησης Τεχνικών Εργων, στο οποίο καταγράφεται το σύνολο των ιδιωτικών και δημόσιων έργων. Το σύστημα συνεργάζεται με άλλες, επίσης, θεσμοθετημένες αλλά δυστυχώς ανύπαρκτες ηλεκτρονικές υπηρεσίες όπως η ηλεκτρονική εφαρμογή για τις οικοδομικές άδειες, η ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου, το ΕΣΗΔΗΣ (το μόνο που λειτουργεί, αλλά χωρίς να περιλαμβάνει ακόμα τα δημόσια έργα) και διάφορα (ηλεκτρονικά πάντα) μητρώα.

• Ιδρύεται Ηλεκτρονικό Σύστημα Καταγραφής, Λειτουργίας και Συντήρησης Δημοσίων και Ιδιωτικών Εργων. Εδώ το υπουργείο ζητεί και από τους ιδιώτες να καταχωρίσουν, μεταξύ άλλων, την προεκτιμώμενη τακτική συντήρηση για όλη τη διάρκεια ζωής του έργου.

• Με ένα Κεντρικό Ηλεκτρονικό Σύστημα Αδειοδοτήσεων, το υπουργείο Υποδομών αυτοαναβιβάζεται σε υπερυπουργείο, στο οποίο συγκεντρώνονται αναλυτικά στοιχεία για την πορεία αδειοδότησης κάθε δημόσιου και ιδιωτικού έργου (ανεξαρτήτως μεγέθους), από κάθε υπηρεσία ή φορέα του δημοσίου και ευρύτερου δημοσίου τομέα που εμπλέκεται στην αδειοδοτική διαδικασία.

• Δημιουργούνται διάφορα (ηλεκτρονικά πάντα) μητρώα και παρατηρητήρια, μέσω των οποίων το υπερυπουργείο ελέγχει ή παρακολουθεί κάθε κομμάτι τεχνικής δραστηριότητας στη χώρα, θέτοντας όρους ακόμα και στη λειτουργία του ιδιωτικού τομέα (για παράδειγμα, σε ένα ιδιωτικό τεχνικό έργο πρέπει να κατατίθεται ενδεικτικός προϋπολογισμός για την έκδοση οικοδομικής άδειας, ο οποίος δεν πρέπει να υπερβαίνεται πάνω από ένα όριο, ειδάλλως, οι πολεοδομίες θα ειδοποιούν το υπουργείο Οικονομικών). Η περιγραφή δεν στερείται φαντασίας: για παράδειγμα «το Ηλεκτρονικό Παρατηρητήριο Τιμών είναι ένα δυναμικό πληροφοριακό σύστημα, το οποίο βασίζεται στη χρήση Διαδραστικών Δικτυακών Οδηγών Τιμών».

• Η τεχνολογία «απογειώνεται» με την ίδρυση μιας νέας διεύθυνσης στο υπουργείο για την αποκατάσταση των φυσικών καταστροφών, η οποία θα ελέγχει ένα (τι άλλο;) ηλεκτρονικό σύστημα «διαχείρισης δεδομένων βλαβών σε υποδομές και κτίρια». Για να εντοπιστούν οι βλάβες, το υπουργείο Υποδομών θα συνεργαστεί με το Ινστιτούτο Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

• Οπως ήταν αναμενόμενο, το ΤΕΕ (στο οποίο ο υπουργός διετέλεσε επί πολλά έτη πρόεδρος) έχει μια ιδιαίτερα έντονη παρουσία στο προτεινόμενο πλαίσιο: αναλαμβάνει τη δημιουργία και τήρηση ηλεκτρονικών βάσεων δεδομένων, πραγματοποιεί (υποχρεωτικά) εκπαιδευτικά σεμινάρια για την εγγραφή σε διάφορα ηλεκτρονικά μητρώα κ.λπ.

• Εκτός του ΟΑΣΠ και του ΙΤΣΑΚ (που παρότι συνενώθηκαν παραμένουν χωριστά), ιδρύεται και τρίτο σεισμολογικό ινστιτούτο με έδρα την Κεφαλονιά. Επίσης, συστήνεται στο υπουργείο μια νέα γενική διεύθυνση με τρεις διευθύνσεις.

• Τέλος, τροποποιείται και ένα πλαίσιο του υπουργείο Περιβάλλοντος για τα υδατορέματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή