Δύο ανοιχτά μέτωπα στην ενέργεια εμποδίζουν τη συμφωνία με την τρόικα

Δύο ανοιχτά μέτωπα στην ενέργεια εμποδίζουν τη συμφωνία με την τρόικα

4' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις τροπολογίες Σκουρλέτη για τον διαχειριστή συστήματος φυσικού αερίου (ΔΕΣΦΑ) και για τον μηδενισμό του ελλείμματος των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) βρίσκει μπροστά της η κυβέρνηση ως σοβαρά εμπόδια για την ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων μέτρων και την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ. Χθες, ο υπουργός ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος παραδέχτηκε από το βήμα της Βουλής ότι για το θέμα του ειδικού τέλους για τη μείωση των ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ) «δεν έχουμε βρει λύση», εκκρεμότητα που μπορεί να οδηγήσει σε αυξήσεις των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος. Ο ίδιος δεσμεύτηκε ότι θα έρθει τροπολογία για την επίλυση του θέματος, καθώς όπως δήλωσε «τα όρια είναι πάρα πολύ ασφυκτικά για τους στόχους που έχουμε βάλει για να τελειώσει η 2η δόση μέχρι το Eurogroup της 10ης Οκτωβρίου». Πέραν αυτού, μείζον θέμα έχει προκύψει και με την ολοκλήρωση της συμφωνίας με τη Socar για τη μεταβίβαση του 66% του ΔΕΣΦΑ, καθώς οι δανειστές έχουν διαμηνύσει στην κυβέρνηση ότι εάν δεν ξεμπλοκάρει η διαδικασία ιδιωτικοποίησης, δεν μπορεί να εκταμιευθεί η υποδόση, διότι αποτελεί προαπαιτούμενη δράση.

Το πρόβλημα

Σύμφωνα με πηγές της τρόικας, ο υπουργός Περιβάλλοντος, Π. Σκουρλέτης, έχει δημιουργήσει προβλήματα στην υπόθεση της ιδιωτικοποίησης του ΔΕΣΦΑ προχωρώντας κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού –ακόμα και εν αγνοία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ)– σε αλλαγές στις χρεώσεις που μειώνουν την αξία του ΔΕΣΦΑ. Στο πλαίσιο αυτό, στις Βρυξέλλες υποστηρίζουν ότι για να «κλείσει» το προαπαιτούμενο μέτρο απαιτείται ένα «συνεπές και λογικό πλαίσιο». Η έλευση, πάντως, σήμερα στην Αθήνα του προέδρου της Socar Ρόβναγκ Αμπντουλάγεφ και η συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα αναμένεται να ξεκαθαρίσουν οριστικά το θολό τοπίο γύρω από την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ.

Δεδομένου ότι τα χρονικά περιθώρια πιέζουν ασφυκτικά καθώς στις 30 Σεπτεμβρίου λήγει η εγγυητική επιστολή της Socar και πιθανή μη ανανέωσή της θα σημάνει και το ναυάγιο της υπόθεσης, οι δύο πλευρές εκτιμάται ότι θα εξαντλήσουν σήμερα τα περιθώρια για μια συμβιβαστική λύση, αφού πιέσεις για γεωπολιτικούς λόγους ασκούνται από την πλευρά της Ε.Ε. και των ΗΠΑ και στους Αζέρους για ολοκλήρωση της συμφωνίας. Η κυβέρνηση σήκωσε «λευκή σημαία» την περασμένη Παρασκευή συμπεριλαμβάνοντας στο πολυνομοσχέδιο-σκούπα διάταξη που ανοίγει παράθυρο συμβιβασμού, παραπέμποντας στη ΡΑΕ και στον Κώδικα Τιμολόγησης του ΔΕΣΦΑ, που αναμένεται να εκδώσει την Τετάρτη, τη ρύθμιση για τα έσοδα που πρέπει να ανακτήσει ο ΔΕΣΦΑ μετά το 2017 για τα έτη 2006 – 2015. «Με διάθεση να δώσει και η Socar και όχι μόνο να εισπράξει» έρχεται και ο επικεφαλής της Socar σήμερα στην Αθήνα. Οπως μάλιστα αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, ο ίδιος, στις συνομιλίες που προηγήθηκαν για το κλείσιμο του ραντεβού με τον κ. Τσίπρα, κράτησε αποστάσεις από προηγούμενες αντιδράσεις υψηλών τόνων στελεχών της Socar, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι οι δικές του απόψεις δεν κινούνται στο ίδιο μήκος κύματος. Παρά τις καλές διαθέσεις όμως, ο συμβιβασμός ωστόσο δεν κρίνεται εύκολη υπόθεση.

Οι Αζέροι

Η πλευρά των Αζέρων φέρεται να έχει βάλει στο τραπέζι το αίτημα της κατάργησης της τροπολογίας Σκουρλέτη, που περιορίζει τα ανακτήσιμα έσοδα στα 300 εκατ. ευρώ έναντι 800 εκατ. –που γνώριζε όταν υπέβαλε την προσφορά των 400 εκατ. ευρώ– και είναι διατεθειμένη να υποχωρήσει στα 500 – 550 εκατ. ευρώ. Τον προσδιορισμό των ανακτήσιμων ποσών αναμένει και η ΡΑΕ για να εκδώσει την Τετάρτη τον Κανονισμό Τιμολόγησης για το πώς θα διαμορφωθούν και τα μελλοντικά έσοδα του ΔΕΣΦΑ. Σε περίπτωση αποδοχής αυτού του ποσού, ο πρωθυπουργός εκτός από την πολιτική διαχείριση του θέματος, αφού θα πρόκειται περί «αδειάσματος» του κ. Σκουρλέτη, πρέπει να διαχειριστεί και τα υψηλά κόστη που θα προκύψουν για την εγχώρια βιομηχανία. Περιθώρια πάντως μείωσης του τιμήματος δεν υπάρχουν ακόμη και στην περίπτωση που η Socar ήταν σύμφωνη, κι αυτό γιατί αλλαγή τιμήματος με βάση τις διαδικασίες του ΤΑΙΠΕΔ σημαίνει ακύρωση του διαγωνισμού.

Μια εναλλακτική πρόταση που στο παρελθόν είχαν υποβάλει οι Αζέροι, αλλά απορρίφθηκε από τον κ. Σκουρλέτη, όσον αφορά τον περιορισμό των ανακτήσιμων εσόδων ήταν η αποζημίωση της Socar από τα αποθεματικά του ΔΕΣΦΑ.

Στελέχωση υπερταμείου

Σε ό,τι αφορά το θέμα της στελέχωσης του εποπτικού συμβουλίου του νέου υπερταμείου Αποκρατικοποιήσεων, σύμφωνα με πληροφορίες Αθήνα και δανειστές έχουν έρθει σε συμφωνία για τα 5 μέλη του, με τους τελευταίους να κάνουν αποδεκτή την ελληνική πρόταση σχετικά με τα 3 μέλη του συμβουλίου. Τα στελέχη που πρότεινε η κυβέρνηση είναι η κυρία Ολγα Χαρίτου, πρώην σύμβουλος του πρωθυπουργού, ο κ. Γ. Σταμπούλης, μέλος του διδακτικού εκπαιδευτικού προσωπικού στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και ο κ. Γ. Ταβλάς, μέλος του γενικού συμβουλίου νομισματικής πολιτικής της Τραπέζης της Ελλάδος. Οι δανειστές προορίζουν για τη θέση του προέδρου τον Γάλλο Ζακ Λε Παπ, πρώην στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών της Γαλλίας, ενώ το δεύτερο πρόσωπο που πρότειναν είναι ο Ισπανός Ντ. Βεγκάρα (πρώην στέλεχος του ESM και επιλογή του επικεφαλής του μηχανισμού, κ. Κλ. Ρέγκλινγκ). Μάλιστα, οι κ. Λε Παπ και Βεγκάρα έχουν έρθει στην Αθήνα για να γνωρίσουν τα υπόλοιπα στελέχη που έχουν προταθεί από την ελληνική πλευρά.

Το εποπτικό συμβούλιο θα είναι εκείνο που θα ορίζει και τη διοίκηση του υπερταμείου και οι δανειστές αναμένεται να πιέσουν προς την κατεύθυνση της στελέχωσης του διοικητικού συμβουλίου από πρόσωπα με διεθνή εμπειρία.

Στις 10 Οκτωβρίου

Πάντως, ακόμα κι αν ολοκληρωθούν όλα τα προαπαιτούμενα μέχρι την Πέμπτη που συνεδριάζει το Euroworking Group, για να εκταμιευθεί η υποδόση χρειάζεται η έκθεση προόδου της τρόικας, την οποία δεν θα έχουν προλάβει να τη συντάξουν οι θεσμοί. Γι’ αυτό και το «πράσινο φως» για την υποδόση αναμένεται στο Eurogroup της 10ης Οκτωβρίου, αμέσως μετά τη σύνοδο του ΔΝΤ που θα πραγματοποιηθεί στην Ουάσιγκτον (7 – 9 Οκτωβρίου) και θα βρίσκονται εκεί όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή