Επαναφορά συλλογικών διαπραγματεύσεων για τον κατώτατο μισθό

Επαναφορά συλλογικών διαπραγματεύσεων για τον κατώτατο μισθό

3' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπέρ της επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού και της ενίσχυσης των κλαδικών συμβάσεων, έστω και με πλειοψηφία, τάσσονται οι διεθνείς εμπειρογνώμονες που απαρτίζουν την Επιτροπή για τα εργασιακά, ενώ για το φλέγον ζήτημα των ομαδικών απολύσεων παραπέμπουν στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που αναμένεται εντός Οκτωβρίου.

Η ώρα της κρίσης για τις αλλαγές στα εργασιακά έχει φθάσει, με την επιτροπή να βρίσκεται στο τελικό στάδιο καταγραφής των οριστικών θέσεών της για μια σειρά από καυτά θέματα όπως οι ομαδικές απολύσεις, ο συνδικαλιστικός νόμος και οι συλλογικές διαπραγματεύσεις. Σύμφωνα μάλιστα με ασφαλείς πληροφορίες, το τελικό πόρισμα θα είναι ήπιο και κοντά στις ελληνικές θέσεις, παρά τις διαφωνίες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το οποίο έσπευσε την προηγούμενη εβδομάδα να ξεκαθαρίσει, στο πλαίσιο της έκθεσής του για την ελληνική οικονομία, ότι απαιτείται συνέχιση των φιλόδοξων μεταρρυθμίσεων στα εργασιακά, επιμένοντας μάλιστα ότι δεν πρέπει να αλλάξει τίποτα από τις μεταρρυθμίσεις που επιβλήθηκαν στην εγχώρια αγορά εργασίας από το 2011 και μετά.

Αλλωστε, στα προσχέδια που έχουν ανταλλάξει μέσω e-mails τα μέλη της επιτροπής, τα σημεία που έχουν προκαλέσει ενστάσεις μεταξύ τους είναι αυτά που αφορούν θέματα που θέτει στο τραπέζι η ελληνική κυβέρνηση και σχετίζονται με αλλαγές επί των μνημονιακών μεταρρυθμίσεων.

Αναλυτικά, αν και οι λεπτομέρειες είναι αυτές που συνήθως κρίνουν το τελικό αποτέλεσμα, σύμφωνα με πληροφορίες, οι εμπειρογνώμονες, έστω και με απλή πλειοψηφία, θα προτείνουν βελτιωτικές, ως προς το ισχύον ελληνικό θεσμικό πλαίσιο, παρεμβάσεις στο θέμα των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Κατά πλειοψηφία, όχι ομόφωνα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, θα προταθεί η επιστροφή του καθορισμού του κατώτατου μισθού στα χέρια των κοινωνικών εταίρων, μέσω της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, κάτι που έχουν ζητήσει με κοινή δήλωσή τους και οι εγχώριοι κοινωνικοί εταίροι. Δεν αποκλείεται, προκειμένου να καμφθούν οι διαφωνίες κυρίως του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, να παρεμβάλλεται η συμμετοχή στη διαβούλευση ή η γνωμοδότηση ενός ανεξάρτητου οργάνου.

Στο θέμα της επικράτησης των κλαδικών συμβάσεων έναντι των επιχειρησιακών, το ΔΝΤ έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρέπει να αλλάξει το ισχύον καθεστώς, όμως πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει διαμορφωμένη πλειοψηφία σύμφωνα με την οποία μόνο υπό ορισμένες προϋποθέσεις οι επιχειρησιακές συμβάσεις θα μπορούν να προβλέπουν όρους χειρότερους από αυτούς που προβλέπουν οι κλαδικές.

Στο επίσης δύσκολο ζήτημα των ομαδικών απολύσεων, η επιτροπή σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες δεν ζητεί αύξηση του επιτρεπόμενου ορίου. Αλλωστε και στην Ευρώπη δεν υπάρχει ένα ποσοστό, βάσει της κοινοτικής Οδηγίας, αλλά διαφοροποιείται από χώρα σε χώρα. Οσο για την έγκριση ή όχι των ομαδικών απολύσεων από τον εκάστοτε υπουργό Εργασίας, η επιτροπή θα αναμένει την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Κάτι που λύνει τα χέρια της ελληνικής πλευράς, αφού τη βγάζει από τη δύσκολη θέση να νομοθετήσει την κατάργηση του υπουργικού βέτο. Κάτι που, σύμφωνα με νομικούς κύκλους, σχεδόν προεξοφλήθηκε από τον εισαγγελέα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και θα αναγκαστεί να το κάνει όταν εκδοθεί η απόφαση.  

Οι καθηγητές που συμμετέχουν  στην επιτροπή  φαίνεται να καταλήγουν πως δεν απαιτούνται επί της ουσίας αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο, κυρίως όσον αφορά στο μείζον θέμα της συλλογικής δράσης, ενώ ξεκαθαρίζουν ότι δεν χρειάζεται στην Ελλάδα να επανέλθει ο θεσμός της ανταπεργίας (λοκ άουτ).

Οπως συμφωνήθηκε με τους εκπροσώπους των θεσμών κατά την πρώτη διερευνητική συνάντηση του αρμόδιου υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου με τους επικεφαλής των θεσμών, το πόρισμα θα αποτελέσει βάση της συζήτησης που θα ξεκινήσει από τις 17 Οκτωβρίου και μετά και –όπως όλα δείχνουν– κομβικό σημείο θα είναι η πρόβλεψη για τον τρόπο καθορισμού του κατώτατου μισθού στην Ελλάδα. Να σημειωθεί ότι ούτε στις διαβουλεύσεις μεταξύ των εμπειρογνωμόνων, ούτε και στην έκθεση του ΔΝΤ, τίθεται θέμα για το ύψος του κατώτατου μισθού, ο οποίος άλλωστε, όπως φαίνεται και από τα στοιχεία που έχει καταθέσει η ελληνική πλευρά, έχει μειωθεί τα χρόνια της κρίσης κατά 19,5%, όταν σε όλες τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης αυξάνεται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή