ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χαμηλώνει τον πήχυ για το χρέος ο Σόιμπλε

346372germ_26193168

Το πρόβλημα της Ελλάδας «δεν είναι τα επιτόκια και η αποπληρωμή του χρέους», ανέφερε κατά την ομιλία του στην επιτροπή οικονομικών υποθέσεων της Μπούντεσταγκ, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στέλνοντας σαφές μήνυμα προς την Αθήνα, λίγες ώρες μετά τη συνάντηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου με τον Κλάους Ρέγκλινγκ στο Λουξεμβούργο, όπου το ζήτημα του χρέους βρέθηκε στο επίκεντρο.

Παράλληλα, αναφερόμενος στο ζήτημα της συμμετοχής του ΔΝΤ στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, τόνισε πως το Ταμείο πρέπει να συνεχίσει να διαδραματίζει ρόλο στο ελληνικό πρόγραμμα και προεξόφλησε πως πράγματι θα συνεχίσει.

Υπενθυμίζεται ότι σε χθεσινή συνέντευξή του, ο Ευρωπαίος Επίτροπος για θέματα Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί, είχε εκφράσει την ελπίδα «μέχρι το τέλος του χρόνου να δημιουργηθεί μία συνολική συμφωνία για την Ελλάδα, η οποία θα ρυθμίζει το χρέος και θα έχει τη στήριξη του ΔΝΤ».

Για Ντράγκι και ΕΚΤ

Οσον αφορά τα όσα είπε νωρίτερα ο Μάριο Ντράγκι μιλώντας στη γερμανική Βουλή, ο Σόιμπλε δήλωσε πως συμφωνεί με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ότι στην Ευρώπη χρειάζονται περισσότερα μέτρα για την τόνωση της ανάπτυξης, επενδύσεις και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ επικρίνει εδώ και πολύ καιρό την πολιτική χαμηλών επιτοκίων της ΕΚΤ. Νωρίτερα, στη συζήτηση που διεξήχθη στην Μπούντεσταγκ, ο Ντράγκι απέρριψε τις επικρίσεις για την πορεία που έχει επιλέξει η τράπεζα, χαρακτηρίζοντας τα μηδενικά επιτόκια απαραίτητα και καλώντας το Βερολίνο να μοιραστεί το βάρος για την τόνωση της ευρωπαϊκής οικονομίας αυξάνοντας τις δαπάνες.

Ακόμη, ο Σόιμπλε δήλωσε ότι η χώρα του δεν θα εγκαταλείψει το κοινό νόμισμα, προέβλεψε ότι η ΕΕ θα υπογράψει μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τις ΗΠΑ, αλλά πιθανόν δεν θα λέγεται TTIP, ενώ απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο για τη Deutsche Bank.