ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

EWG: Υλοποίηση όλων των προαπαιτουμένων για εκταμίευση στις 10 Οκτωβρίου

s1reutersmedianet--2

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα μπορούσε να έχει ολοκληρώσει η ελληνική πλευρά τα εναπομείναντα προαπαιτούμενα, διαβεβαίωναν εκπρόσωποι των θεσμών στο σημερινό Εuroworking Group, με σκοπό να πάρει η Ελλάδα το τελικό «πράσινο φως»  στο Εurogroup στις 10 Οκτωβρίου και να εκταμιευθεί η δόση των 2,8 δισ. προς την Αθήνα.

Η ελληνική κυβέρνηση χρειάζεται να ολοκληρώσει μία σειρά από μικρές και μεγαλύτερες εκκρεμότητες. Συγκεκριμένα, οι πιο σημαντικές που παραμένουν ανολοκλήρωτες είναι:

– Οι μεταρρυθμίσεις που έχουν να κάνουν με την κατανομή του ειδικού τέλος μείωσης εκπομπών αερίων ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ) και την αναμόρφωση της αγοράς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Το μέτρο αυτό «δεν χρειάζεται πολύ χρόνο για να ολοκληρωθεί, απλώς την υπογραφή του αρμόδιου υπουργού κ. Σκουρλέτη»», τονίστηκε στην σημερινή συνεδρίαση σύμφωνα με πηγές της «Κ».

– Το δεύτερο προαπαιτούμενο που παραμένει σε εκκρεμότητα είναι ο διαχωρισμός της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας από τον πάροχο αεροναυτιλίας. «Αυτό είναι πιο περίπλοκο, αλλά και πάλι μπορεί να γίνει μέσα σε μερικές μέρες», όπως επισημάνθηκε.

Τα προαπαιτούμενα, όμως, πρέπει να ολοκληρωθούν σίγουρα μέσα στις επόμενες πέντε μέρες αν θέλει η ελληνική πλευρά να πάρει και το «πράσινο φως» στις 10 Οκτωβρίου, καθώς, από την Τετάρτη, ουσιαστικά όλα τα άτομα – κλειδιά που ασχολούνται με το ελληνικό πρόγραμμα θα βρίσκονται στην Ουάσιγκτον για την ετήσια συνάντηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Αν όντως η ελληνική πλευρά ολοκληρώσει στις επόμενες μέρες τα προαπαιτούμενα και μπορέσει να συνταχθεί και η έκθεση προόδου από τους θεσμούς, που θα διαπιστώνει ότι όλα έχουν γίνει, τότε θα μπορούσε να προγραμματιστεί και έκτακτο Εuroworking Group  στις 10 Οκτωβρίου πριν ακριβώς από  το προγραμματισμένο  Eurogroup και να αποφασιστεί η εκταμίευση της υπόλοιπους δόσης της πρώτης αξιολόγησης, ύψους 2,8 δισ.