ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μέχρι την Τετάρτη πρέπει να έχουν κλείσει τα δύο τελευταία προαπαιτούμενα

dnt

Αν η ελληνική κυβέρνηση κάνει τα δύο προαπαιτούμενα που απομένουν για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης μέχρι την Τετάρτη, τότε θα μπορέσει να δοθεί και το «πράσινο φως» στο επόμενο Eurogroup της Δευτέρας 10 Οκτωβρίου για τη δόση των 2,8 δισ. ευρώ.

Ευρωπαίος αξιωματούχος, σε ενημέρωση Τύπου στις Βρυξέλλες, ανέφερε χθες ότι περίμενε να ακούσει κατά τη διάρκεια του Εuroworking group της Πέμπτης ότι τα 15 προαπαιτούμενα που παραμένουν για να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση έχουν γίνει, αλλά «δεν φτάσαμε ακόμα σε αυτή τη διαπίστωση» είπε χαρακτηριστικά, δείχνοντας τη δυσαρέσκειά του για τις καθυστερήσεις της ελληνικής κυβέρνησης. Αν όλα έχουν πάει καλά, όμως, σύμφωνα με το πλάνο, το πρωί της Δευτέρας θα γίνει ένα Εuroworking Group που θα εγκρίνει την έκθεση των θεσμών και το ίδιο απόγευμα θα επικυρώσουν την απόφαση και οι υπουργοί κατά τη διάρκεια του Eurogroup. Η Τετάρτη έχει τεθεί ως χρονικό όριο, καθώς όλοι οι αξιωματούχοι με ανάμειξη στο ελληνικό πρόγραμμα θα βρίσκονται στην Ουάσιγκτον για την ετήσια σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Τα δύο προαπαιτούμενα που παραμένουν είναι πρώτον οι μεταρρυθμίσεις που έχουν να κάνουν με την κατανομή του ειδικού τέλους μείωσης εκπομπών αερίων ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ) και αναμόρφωση της αγορών των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Το δεύτερο προαπαιτούμενο που παραμένει ακόμα ανοιχτό είναι ο διαχωρισμός της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας από τον πάροχο αεροναυτιλίας.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο της Ευρωζώνης, εάν όντως κλείσει η πρώτη αξιολόγηση, τότε αμέσως μετά το Εurogroup οι επικεφαλής των θεσμών θα πάνε στην Αθήνα για να ξεκινήσουν τη δεύτερη αξιολόγηση. Οσον αφορά τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, αυτή θα κριθεί στο τέλος της δεύτερης αξιολόγησης μόνο εάν το πακέτο της απόφασης κριθεί ικανοποιητικό και η επικεφαλής του Ταμείου κ. Λαγκάρντ προτείνει στο Διοικητικό Συμβούλιο του οργανισμού να συμμετάσχει. Μέχρι στιγμής όμως στον ESM, τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης έχουν συζητηθεί μόνο τα βραχυπρόθεσμα μέτρα, ενώ είναι ξεκάθαρο πως η συζήτηση για το χρέος θα ξεκινήσει σε πολιτικό επίπεδο μετά τη δεύτερη αξιολόγηση.