Οι φόροι «ροκανίζουν» τις διακοπές των Ελλήνων

Οι φόροι «ροκανίζουν» τις διακοπές των Ελλήνων

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπό το βάρος των φορολογικών και άλλων οικονομικών υποχρεώσεων οι Ελληνες περιόρισαν το 2015 τα ταξίδια τους, τις ημέρες των διακοπών και τις τουριστικές τους δαπάνες με τη μεγαλύτερη πτώση να καταγράφεται στις ηλικίες από 25 έως 44 ετών. Η απώλεια σε οικονομικούς όρους για την τουριστική βιομηχανία από τον περιορισμό των ταξιδιωτικών δαπανών των Ελλήνων, πέρυσι, έφθασε σε 121 εκατ. ευρώ. Οι τουριστικοί φορείς της χώρας εκτιμούν ότι η αρνητική πορεία του εσωτερικού τουρισμού συνεχίσθηκε και φέτος, διευρύνοντας τις οικονομικές απώλειες για τις επιχειρήσεις του τομέα μετά την υπερφορολόγηση και την πτώση, έως τον Ιούλιο, των ταξιδιωτικών εισπράξεων από τους ξένους επισκέπτες. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Ελληνική Στατιστική Αρχή, οι ταξιδιωτικές δαπάνες των Ελλήνων πέρυσι σημείωσαν πτώση κατά 6,6% σε σχέση με το 2014 φθάνοντας σε 1,71 δισ. ευρώ. Επίσης, τα ταξίδια μειώθηκαν κατά 8,2% φθάνοντας σε 5,81 εκατ., τα άτομα που ταξίδεψαν μειώθηκαν κατά 4,6% φθάνοντας σε 3,48 εκατ. και οι διανυκτερεύσεις μειώθηκαν κατά 10,2% φθάνοντας σε 57,44 εκατ.

Επιπλέον, από τη σύγκριση των περυσινών στοιχείων με τα αντίστοιχα του 2014 παρατηρείται πτώση κατά 8,7% και κατά 8,8% στον αριθμό και τις διανυκτερεύσεις των προσωπικών ταξιδιών, αντίστοιχα. Η σημαντικότερη μείωση των ταξιδιών καθώς και των ατόμων που ταξίδεψαν για προσωπικούς λόγους σε απόλυτες τιμές παρατηρείται στις ηλικίες από 25 έως 44 ετών κατά 11,9% και κατά 11,8% αντίστοιχα. Ομοίως, στις ηλικίες αυτές η μείωση των διανυκτερεύσεων υπολογίζεται σε ποσοστό 14,6% και των δαπανών σε ποσοστό 13,3%. Μείωση σε απόλυτες τιμές παρουσίασαν τα ταξίδια με διάρκεια από 4 έως 7 διανυκτερεύσεις και 15 διανυκτερεύσεις και άνω κατά 8,8% και 10,2% αντίστοιχα. Επίσης, τα ταξίδια από 8 διανυκτερεύσεις και άνω παρουσίασαν σημαντική πτώση της τάξεως του 20,2%. Από τα στοιχεία της έρευνας παρατηρείται ότι στα περισσότερα ταξίδια που πραγματοποιήθηκαν πέρυσι για προσωπικούς λόγους χρησιμοποιήθηκαν για διαμονή μη ενοικιαζόμενα καταλύματα δηλαδή 64% επί του συνόλου των ταξιδιών και 78,4% επί του συνόλου των διανυκτερεύσεων. Σε ό,τι αφορά τη διαμονή και τις διανυκτερεύσεις σε μη ενοικιαζόμενα καταλύματα καταγράφηκε μείωση κατά 8,5% και κατά 9,3% αντίστοιχα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή