Οι 12 συστάσεις του πορίσματος των «σοφών» για τα εργασιακά

Οι 12 συστάσεις του πορίσματος των «σοφών» για τα εργασιακά

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προς την ελληνική πλευρά «γέρνει» το πόρισμα της επιτροπής εμπειρογνωμόνων για τα εργασιακά. Εστω και με οριακή πλειοψηφία σε ορισμένα «δύσκολα» θέματα, οι «σοφοί» προτείνουν, μεταξύ άλλων, συλλογικές διαπραγματεύσεις για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού, επαναφορά –έστω και υπό προϋποθέσεις– της πρόβλεψης να επικρατεί η κλαδική σύμβαση έναντι των επιχειρησιακών, εφόσον είναι ευνοϊκότερη αλλά και κατάργηση του ισχύοντος συστήματος για τις ομαδικές απολύσεις. Η μειοψηφία, βέβαια, δεν διστάζει να θέτει για μία ακόμη φορά θέμα «καθαρού κατώτατου μισθού», χωρίς δηλαδή ωριμάνσεις και επιδόματα.

Οι τομείς που είχαν τεθεί στους 8 καθηγητές με διεθνή εμπειρία στα εργασιακά, ήταν η συνδικαλιστική δράση, οι ομαδικές απολύσεις και οι συλλογικές διαπραγματεύσεις και η επιτροπή κατέληξε σε 12 συστάσεις, εκ των οποίων οι 8 διατυπώνονται έπειτα από ομοφωνία και οι 4 κατά πλειοψηφία. Οπως μάλιστα επισήμανε ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος ρόλο-κλειδί στο τελικό πόρισμα είχε ο Ελληνας καθηγητής Γ. Κουκιάδης. Αν και προτάθηκε από το στρατόπεδο των δανειστών, συντάχθηκε τελικά στα κρίσιμα ζητήματα με την 4άδα των καθηγητών που είχαν προταθεί από την ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να διαμορφωθούν οι θετικές για την ελληνική πλευρά πλειοψηφίες, ιδιαίτερα στο δύσκολο θέμα του κατώτατου μισθού και τον τρόπο που αυτός θα καθορίζεται (5 υπέρ και 3 κατά). Στο θέμα των συλλογικών συμβάσεων, στο πλευρό της πλειοψηφίας τάχθηκε και ο Ολλανδός πρόεδρος της Επιτροπής, Γιαν Βαν Ουρς (6 υπέρ και 2 κατά). Οι 12 συστάσεις της επιτροπής είναι:

1. Η ισχύουσα ελληνική νομοθεσία ρυθμίζει εκτενώς τις διαδικασίες για την κήρυξη απεργίας και δεν χρειάζονται αλλαγές.

2. Δεν υπάρχει λόγος άρσης της απαγόρευσης της ανταπεργίας (lockout).

3. Για τις ομαδικές απολύσεις, μετά την έκδοση της απόφασης του Ευρωδικαστηρίου, το ισχύον σύστημα θα πρέπει ή να καταργηθεί ή να αντικατασταθεί από ένα άλλο σύστημα.

4. Σε περιπτώσεις προσωρινής οικονομικής δυσχέρειας, η εργασία μειωμένου ωραρίου μπορεί να αποτρέψει τις ομαδικές απολύσεις.

5. Για τον κατώτατο μισθό ένα μέρος της επιτροπής (5 μέλη) προτείνει τον καθορισμό του από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση, έπειτα από διαβούλευση με εμπειρογνώμονες. Ενα άλλο μέρος της επιτροπής προτείνει να καθορίζεται από την κυβέρνηση.

6. Διαφωνία υπάρχει ως προς τη λειτουργία του κατώτατου μισθού των νέων. Ενα μέρος της επιτροπής προτείνει την αντικατάσταση του κατώτατου μισθού των νέων από ένα μειωμένο κατώτατο μισθό βάσει εργασιακής εμπειρίας, με ανώτατη διάρκεια τα δύο έτη. Το άλλο μέρος προτείνει τη διατήρηση του ισχύοντος καθεστώτος.

7. Οι συλλογικές συμβάσεις θα μπορούν να επεκτείνονται από το κράτος, εφόσον καλύπτουν το 50% των εργαζομένων του κλάδου/επαγγέλματος.

8. Υπάρχει διαφωνία σχετικά με την αρχή της εύνοιας. Ενα μέρος υποστηρίζει πως συλλογικές συμβάσεις εργασίας χαμηλότερου επιπέδου δεν μπορούν να αποκλίνουν επί τα χείρω εθνικών ή κλαδικών συμβάσεων, εκτός κι αν οι κοινωνικοί εταίροι προβλέπουν το αντίθετο. Το άλλο μέρος θεωρεί πως οι επιχειρησιακές συμβάσεις μπορούν να υπερισχύουν των κλαδικών (ισχύει ήδη).

9. Η χρονική επέκταση, η μετενέργεια και η διάρκεια των συλλογικών συμβάσεων εργασίας αποφασίζονται από τους κοινωνικούς εταίρους.

10. Η μονομερής προσφυγή στη διαιτησία θα πρέπει να θεωρείται έσχατο μέσο. Το σύστημα διαιτησίας πρέπει να αξιολογηθεί μέχρι το 2018.

11. Οι κοινωνικοί εταίροι πρέπει να διαπραγματεύονται για τις μισθολογικές ωριμάνσεις, την ίση μεταχείριση εργαζομένων, την παραγωγικότητα, την καινοτομία και την ενσωμάτωση των νέων.

12. Ο ΟΑΕΔ πρέπει ν’ αναλάβει πρωτοβουλίες για τη αποτελεσματικότερη επανένταξη των ανέργων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή