9η ακριβότερη στην Ε.Ε. η ελληνική αγορά γρήγορου Internet

9η ακριβότερη στην Ε.Ε. η ελληνική αγορά γρήγορου Internet

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αλμυρό είναι το κόστος των τηλεπικοινωνιών στη χώρα μας και ειδικά το κόστος της ευρυζωνικής πρόσβασης μέσω σταθερής σύνδεσης. Μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έδειξε ότι η Ελλάδα είναι 9η πιο ακριβή χώρα στην Ευρωπαϊκή Ενωση των 28 σε ό,τι αφορά την παροχή ευρυζωνικών υπηρεσιών.

Παράλληλα, η ίδια έρευνα έδειξε ότι πιο φθηνοί πάροχοι στην Ελλάδα είναι οι εναλλακτικοί πάροχοι Cyta και Forthnet και ο πιο ακριβός η Ηellas Online (Vodafone). Σχετικά ακριβές χρεώσεις εφαρμόζει και ο ΟΤΕ.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά το συνολικό κόστος, κατά μέσον όρο κάποιος που διατηρεί μια ευρυζωνική σύνδεση (σταθερού σημείου) στην Ελλάδα θα πρέπει να δαπανά το 2,79% του ετήσιου κατά κεφαλήν εισοδήματός του. Ο αντίστοιχος μέσος όρος στην Ευρώπη ανέρχεται σε 1,90% και το κόστος στην Ε.Ε. των 28 μεταβάλλεται από το 1,23% (Γαλλία) μέχρι το 4,58% (Κροατία) του κατά κεφαλήν εισοδήματος της κάθε χώρας. Αντίστοιχες χρεώσεις με την Ελλάδα εφαρμόζονται στην Ιταλία (2,39%) και στη Σλοβενία (2,89%). Επίσης, στις πιο ακριβές χώρες συγκαταλέγονται οι μεσογειακές χώρες-μέλη της Ε.Ε., όπως η Κύπρος (4,13%), η Πορτογαλία (3,41%) και η Ισπανία (3,19%). Οι τρεις τελευταίες είναι κατά σειρά η 2η, η 3η και 4η πιο ακριβή χώρα της Ε.Ε.

Σύμφωνα με την ίδια μελέτη, στη χώρα μας η Cyta Hellas προσφέρει τις πιο φθηνές ευρυζωνικές συνδέσεις. Ακολουθούν η Forthnet και η Wind Hellas οι οποίες εναλλάσσονται στη δεύτερη και τρίτη θέση, ανάλογα με το προσφερόμενο πακέτο. Ο ΟΤΕ εν γένει κατατάσσεται στην 4η θέση και η Hellas Online (Vodafone) στην πέμπτη θέση.

«Η Cyta συστηματικά αποτελεί την πιο φθηνή επιλογή στην ελληνική ευρυζωνική αγορά» σημειώνουν οι ερευνητές της εταιρείας Van Dijk, η οποία πραγματοποίησε την έρευνα για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Επίσης, οι ερευνητές της Van Dijk σημειώνουν ότι οι Ελληνες καταναλωτές που επιθυμούν να πετύχουν υψηλές ταχύτητες μετάδοσης (30-100 Mbps) στις ευρυζωνικές συνδέσεις τους, θα πρέπει να πληρώσουν κατά μέσον όρο 11,8 έως 15,2 ευρώ περισσότερα από το κόστος μιας σύνδεσης 12 έως 30 Mbps. Η έξτρα αυτή χρέωση (premium) είναι περίπου δύο έως τρεις φορές υψηλότερη από τον μέσο όρο στην Ε.Ε.

Το ακριβό «γρήγορο Internet» στη Ελλάδα θα γίνει ακόμη ακριβότερο, από 1η Ιανουαρίου 2017 που έχει προγραμματιστεί η εφαρμογή ειδικού τέλους 5% στις συνδέσεις σταθερού σημείου (τηλεφωνίας & Ιντερνετ). Η μελέτη με τίτλο «Κόστος ευρυζωνικών συνδέσεων (Broadband Internet Access Cost) παρουσιάστηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο τέλος του Σεπτεμβρίου 2016. Τα στοιχεία (πακέτα, χρεώσεις κ.λπ.) που επεξεργάστηκε αναφέρονται στο φθινόπωρο του 2015.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή