Ρεαλιστικούς στόχους για πλεόνασμα και χρέος ζητεί το ΔΝΤ

Ρεαλιστικούς στόχους για πλεόνασμα και χρέος ζητεί το ΔΝΤ

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προβλέψεις για ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, οι οποίες είναι καλύτερες από εκείνες του μνημονίου και του προσχεδίου του νέου προϋπολογισμού, περιλαμβάνει η έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την παγκόσμια οικονομία (World Economic Outlook). Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής οικονομολόγος του Ταμείου, κ. Μ. Ομπστφελντ, δήλωσε για την Ελλάδα ότι «οι αριθμοί θα πρέπει να βγαίνουν» και να μη «συναρτώνται της πολιτικής», ενώ ζήτησε ένα «ρεαλιστικό» δημοσιονομικό σχέδιο και μια λύση που θα καθιστά βιώσιμο το ελληνικό χρέος.

Ερωτηθείς σχετικά με τη νέα ελάφρυνση του χρέους, ο κ. Ομπστφελντ ανέφερε πως όλες οι πλευρές «πρέπει να καθίσουν κάτω και να σκεφθούν ρυθμίσεις» που θα οδηγήσουν σε ένα «ρεαλιστικό» δημοσιονομικό σχέδιο για την Ελλάδα, το οποίο θα περιλαμβάνει και «πολιτικά βιώσιμα» πρωτογενή πλεονάσματα. Πρόσθεσε, δε, ότι χρειάζεται λύση που θα καθιστά το χρέος βιώσιμο μακροπρόθεσμα, διαφορετικά η λύση θα είναι σαν να «κλωτσάμε το τενεκεδάκι πιο κάτω στον δρόμο».

Για φέτος το ΔΝΤ θεωρεί ότι η ελληνική οικονομία θα καταγράψει μικρή ανάκαμψη (0,1%), όταν το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2017 και το μνημόνιο περιλαμβάνουν πρόβλεψη για ύφεση 0,3%. Επίσης, για το 2017 η εκτίμηση του Ταμείου είναι ότι η οικονομική δραστηριότητα θα καταγράψει αύξηση 2,8%, όταν ο στόχος είναι για 2,7%, υπό την προϋπόθεση της πλήρους εφαρμογής του Μνημονίου.

Ωστόσο, το ΔΝΤ είναι πιο απαισιόδοξο από την Κομισιόν για την πορεία του ΑΕΠ έως το 2021. Το Ταμείο θεωρεί ότι το 2021 ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας θα είναι 1,8%, όταν η Κομισιόν τον υπολογίζει στο 2,5% το 2020 και στο 1,8% το 2022. Η χειρότερη πρόβλεψη του ΔΝΤ για την πορεία του ΑΕΠ επιδεινώνει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και αναδεικνύει τους λόγους για τους οποίους το Ταμείο επιμένει σε ουσιαστική απομείωση του χρέους.

Παράλληλα, το ΔΝΤ υπολογίζει ότι το παραγωγικό κενό της περιόδου 2008-2016 (οι δυνατότητες ανάπτυξης που δεν αξιοποιήθηκαν) ανήλθε σε περίπου 9% του δυνητικού ΑΕΠ. Μόνο το 2016 το εν λόγω κενό ήταν περίπου στο 6,5% του δυνητικού ΑΕΠ της χώρας, με την Ελλάδα να καταγράφει τη χειρότερη επίδοση μεταξύ των χωρών-μελών του ΔΝΤ.

Πέραν αυτών, το ΔΝΤ προβλέπει ότι το ποσοστό ανεργίας θα διαμορφωθεί φέτος στο 23,3% και θα υποχωρήσει στο 21,5% το 2017. Επίσης, φέτος θα καταγραφεί αποπληθωρισμός, ενώ το 2017 ο πληθωρισμός θα «τρέξει» με ρυθμό 0,6%. Το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών αναμένεται ισοσκελισμένο τόσο για φέτος όσο και για το 2017.

Πάντως, η εκτίμηση για τον ρυθμό ανάπτυξης του 2017 στην οποία έχει προβεί και το οικονομικό επιτελείο (2,7%) χαρακτηρίζεται ως «αρκετά αισιόδοξη» και από το Δημοσιονομικό Συμβούλιο. Μάλιστα, το ίδιο το υπουργείο Οικονομικών αναφέρει στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού ότι για να επιβεβαιωθεί η πρόβλεψη αυτή θα πρέπει να συντρέξουν οι εξής προϋποθέσεις:

• Να αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά το πρόβλημα με τα «κόκκινα» δάνεια.

• Να υλοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις που προβλέπονται στο Μνημόνιο.

• Να αξιοποιηθούν τα ευρωπαϊκά κονδύλια του Επενδυτικού Σχεδίου για την Ευρώπη.

• Να εφαρμοστούν μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

• Να παγιωθεί η βελτίωση των πρωτογενών πλεονασμάτων.

• Να ενισχυθεί το δίκτυο κοινωνικής συνοχής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή