Πιτσιόρλας: «Αισθητή πρόοδος στις αποκρατικοποιήσεις στη διάρκεια των τελευταίων 18 μηνών»

Πιτσιόρλας: «Αισθητή πρόοδος στις αποκρατικοποιήσεις στη διάρκεια των τελευταίων 18 μηνών»

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θα αποστείλει εκ νέου τα στοιχεία των αποκρατικοποιήσεων το ΤΑΙΠΕΔ στο υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου το τελευταίο να τα συμπεριλάβει στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2017. Και αυτό θα συμβεί, καθώς όλα δείχνουν, γιατί έγινε λάθος στο κονδύλι που περιλήφθηκε στο προσχέδιο που παρουσιάστηκε προχθές Δευτέρα σε ό,τι αφορά στα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις. Το προσχέδιο του προϋπολογισμού 2017 προέβλεπε έσοδα 437 εκατ. ευρώ, ενώ στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα προβλέφθηκαν έσοδα 2,2 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, το ποσό δεν συμφωνεί με αυτό που απέστειλε το ΤΑΙΠΕΔ και για τον λόγο αυτόν τα εκτιμώμενα έσοδα θα αποσταλούν εκ νέου στο υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να αξιοποιηθούν κατάλληλα.

Παράλληλα χθες η διοίκηση του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων επιχείρησε να υποβαθμίσει τις εσωτερικές αντιδράσεις που καταγράφονται στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιος Πιτσιόρλας, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό, ανέφερε ότι οι αντιδράσεις που σημειώνονται αποτελούν μεμονωμένα περιστατικά και ότι αυτά δεν συνιστούν τη συνολική εικόνα. «Η συνολική εικόνα είναι ότι το πολύ σημαντικό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων έχει προχωρήσει τον τελευταίο ενάμιση χρόνο. Και αυτό αναγνωρίζεται από όλους. Εχουν γίνει πάρα πολλά βήματα με έναν ρυθμό που κανείς δεν περίμενε ότι θα υπάρξει με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία. Και νομίζω ότι αυτό είναι η μεγάλη εικόνα», είπε ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ. Τέλος, όπως ανέφερε ο ίδιος, «δεν έχω αισθανθεί, ούτε μία στιγμή, ότι αυτό το πρόγραμμα (αποκρατικοποιήσεων) δεν έχει τη στήριξη της κυβέρνησης».

Σε ό,τι αφορά τις αποκρατικοποιήσεις, ο κ. Πιτσιόρλας σημείωσε ότι μέσα στην εβδομάδα πρόκειται να ξεκινήσει ο διαγωνισμός για την αποκρατικοποίηση της Εγνατίας Οδού και προέβλεψε ότι ο προτιμητέος επενδυτής θα έχει βρεθεί μέσα στους επόμενους 12 μήνες. Ο ίδιος χαρακτήρισε την Εγνατία Οδό ένα σύγχρονο και τεράστιο αυτοκινητόδρομο, ο οποίος όμως χρήζει συντήρησης. Ο κ. Πιτσιόρλας χαρακτήρισε ψέματα τα στοιχεία που έδωσαν πρόσφατα οι εργαζόμενοι της εταιρείας, ότι δηλαδή το ελληνικό Δημόσιο θα έχει έσοδα μόλις 100 εκατ. ευρώ από την πολυετή σύμβαση παραχώρησης, ενώ τα έσοδα του παραχωρησιούχου θα είναι 50 εκατ. ευρώ ετησίως.

Για τη ΔΕΗ είπε ότι άμεσα θα ξεκινήσει η διαδικασία εκχώρησης του 17%, όπως προβλέπει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα. Για τα περιφερειακά αεροδρόμια η παράδοση-παραλαβή από τη Fraport προχωρά κανονικά και θα ολοκληρωθεί βάσει προγράμματος στις 31/1/2017. Σύμφωνα με τον κ. Πιτσιόρλα, σε περίπου ένα χρόνο από σήμερα, ο ελληνικός λαός θα συνειδητοποιήσει πόσο ευεργετική είναι για τον ελληνικό τουρισμό η παραχώρηση των αεροδρομίων στη Fraport.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή