ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΝΤ: Εκτός στόχων τα πλεονάσματα χωρίς νέα μέτρα – Τι απαντά το ΥΠΟΙΚ

dnt-ektos-stochon-ta-pleonasmata-choris-nea-metra-amp-8211-ti-apanta-to-ypoik-2154120

Σε πολύ χαμηλότερες προβλέψεις για το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων προβαίνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο από εκείνες του υπουργείου Οικονομικών και της Κομισιόν, αμφισβητώντας ευθέως την επίτευξη των στόχων και ζητώντας εμμέσως τη λήψη νέων μέτρων για να επιτευχθούν οι στόχοι αυτοί.

Σύμφωνα με την έκθεσή του για τις δημοσιονομικές προοπτικές παγκοσμίως, το Ταμείο εκτιμά ότι φέτος η Ελλάδα θα πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 0,1% του ΑΕΠ, αντί πρόβλεψης για 0,6% του υπουργείου Οικονομικών.

Για το 2017, το ΔΝΤ θεωρεί πως με την πλήρη εφαρμογή των μέτρων του μνημονίου, η Ελλάδα θα επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ, ενώ από το 2018 και μετά εκτιμά ότι θα ανέρχεται ετησίως στο 1,6% του ΑΕΠ.

Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά πως το 2017 το πλεόνασμα θα διαμορφωθεί στο 1,8% του ΑΕΠ, ενώ το μνημόνιο προβλέπει ότι από το 2018 και έπειτα το θα πρέπει να βρίσκεται στο 3,5% του ΑΕΠ.

Είναι σαφές ότι το Ταμείο θεωρεί για να επιτευχθούν οι μνημονιακοί στόχοι χρειάζονται νέα μέτρα, τα οποία ανέρχονται σε περίπου 1,5 δισ ευρώ για το 2017 και περίπου 3,5 δισ ετησίως από το 2018 και μετά.

Χρέος

Σε ό,τι αφορά την πορεία του δημοσίου χρέους, το ΔΝΤ προβλέπει ότι θα είναι υψηλότερο από αυτό που προβλέπει η Κομισιόν. Συγκεκριμένα, θεωρεί ότι φέτος θα ανέλθει στο 183,4% του ΑΕΠ (182,9% κατά την Κομισιόν), το 2017 θα αυξηθεί στο 184,7% και θα διατηρηθεί στο ίδιο επίπεδο και το 2018 (172,4% κατά την Κομισιόν). Από το 2019, θα ξεκινήσει αποκλιμάκωση του χρέους κατά το ΔΝΤ για να υποχωρήσει το 2021 στο 169,2%.

Με αυτά τα δεδομένα, γίνεται αντιληπτό επιμένει στην ανάγκη σημαντικής ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Προς αυτή την κατεύθυνση, την ανάγκη να προχωρήσουν η Ευρωπαίοι σε μία σημαντική αναδιάρθρωση του χρέους, προκειμένου να καταστεί βιώσιμο, επανέλαβε το στέλεχος του ΔΝΤ Victor Gaspar, παρουσιάζοντας την Έκθεση Fiscal Monitor.

Ο ίδιος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, υποστήριξε ότι το ΔΝΤ στηρίζει τις προσπάθειες διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και προσαρμογών στην πολιτική προκειμένου να επιτευχθούν ρεαλιστικοί στόχοι. Οι ρεαλιστικοί στόχοι, όπως είπε, προϋποθέτουν από την πλευρά των Ευρωπαίων την αποδοχή του αιτήματος για μία αναδιάρθρωση του Δημοσίου Χρέους της Ελλάδος.

Τι λένε πηγές του υπ. Οικονομικών

Η μόνιμη διαφορά ανάμεσα στο ΔΝΤ και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για το χρέος και τα πρωτογενή πλεονάσματα παραμένει, ανέφεραν πηγές του υπουργείου Οικονομικών.

«Η σημερινή "έκπληξη" διαφόρων συστημάτων έχει "κοντή" μνήμη ή αποσκοπεί στη δημιουργία εντυπώσεων κατά της κυβέρνησης», υπογράμμισαν οι ίδιοι κύκλοι, υπενθυμίζοντας ότι «το ΔΝΤ επέμενε ότι με τα μέτρα που πήρε η ελληνική κυβέρνηση δεν είναι εφικτό να έχουμε πλεόνασμα 3,5% το 2018 και ζητούσε και άλλα μέτρα τα οποία ουδέποτε και πάρθηκαν. Υποστήριζε ότι με αυτά τα μέτρα η Ελλάδα θα είχε πλεονάσματα έως 1,5%».

« Η ενεργοποίηση του "κόφτη" γίνεται μόνο όταν η οικονομία δεν πιάνει το στόχο των πρωτογενών πλεονασμάτων, γεγονός που κρίνεται τον Μάιο κάθε χρόνου. Για φέτος ο στόχος είναι 0,5%, το 2017 1,75% και το 2018 3,5%. Τον Μάιο του 2017 θα εξεταστεί αν καλύφθηκε ο στόχος του 2016 (0,5% πρωτογενές). Ο "κόφτης" είναι αδύνατον να ενεργοποιηθεί το 2017 με βάση τα πρωτογενή του 2016 καθώς ήδη, με βάση τα σημερινά στοιχεία, τα πρωτογενή πλεονάσματα είναι τόσο ψηλά που δεν "προλαβαίνουν" να πέσουν κάτω από το 0,5%! Το 2017 προβλέπεται πλεόνασμα 1,75% και θα εξετασθεί η κάλυψη του στόχου τον Μάιο του 2018 -ας μην ανησυχούν, λοιπόν, από σήμερα, οι μονίμως "ανησυχούντες"», τόνισαν στη συνέχεια.

«Είναι προφανές ότι καθώς πλησιάζουμε στη Σύνοδο του ΔΝΤ, στην Ουάσιγκτον και στο Eurogroup του Λουξεμβούργου τα διάφορα συστήματα θα προσπαθήσουν να "φτιάξουν κλίμα". Δυστυχώς γι' αυτά στη χώρα θα παραμείνει… εύκρατο», κατέληξαν.