ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μείωση καταθετικών επιτοκίων τον Αύγουστο

meiosi-katathetikon-epitokion-ton-aygoysto-2154190

Σε μειώσεις στα επιτόκια καταθέσεων προχωρούν οι τράπεζες λόγω των χαμηλών αποδόσεων στις αγορές χρήματος και της φθηνότερης χρηματοδότησης που εξασφάλισαν με την απευθείας χρηματοδότηση από την ΕΚΤ. Ήδη, μετά την επαναφορά του waiver, που έκανε δεκτά τα ελληνικά ομόλογα των ελληνικών τραπεζών ως εγγυήσεις, η διαφορά μεταξύ επιτοκίων καταθέσεων και χορηγήσεων μειώθηκε κατά περίπου 0,05 ποσοστιαίες μονάδες. Το κλείσιμο της ψαλίδας προήλθε κυρίως από μειώσεις στα επιτόκια χορηγήσεων, καθώς στις καταθέσεις οι μεταβολές ήταν οριακές. Η Alpha Bank, την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσε ότι θα προβεί σε μείωση των επιτοκίων καταθέσεων συγκεκριμένων λογαριασμών κατά 0,03%, σε μεσοσταθμική βάση, από τις 5 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες η ΤτΕ, το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων καταθέσεων παρέμεινε αμετάβλητο στο 0,42, ενώ το αντίστοιχο επιτόκιο των νέων δανείων μειώθηκε. Εξαίρεση αποτελούν τα επιτόκια στην καταναλωτική πίστη τα οποία κινούνται ανοδικά. Το περιθώριο επιτοκίου μειώθηκε στις 4,54 εκατοστιαίες μονάδες, έναντι 4,59 μονάδων τον προηγούμενο μήνα. Στις καταθέσεις το μέσο επιτόκιο ταμιευτηρίου παρέμεινε αμετάβλητο στο 0,12%. ηνό Μέχρι τέλους έτους, το μέσο επιτόκιο των καταθέσεων προθεσμίας αναμένεται να υποχωρήσει οριακά κάτω από το 0,8%.

Σε ό,τι αφορά στα επιτόκια χορηγήσεων, το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων δανείων προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις παρουσίασε μείωση τον Αύγουστο κατά 5 μονάδες βάσης σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και διαμορφώθηκε στο 4,96%.