«Αρπαγή» 730 εκατ. από ΤΑΠΙΤ καταγγέλλουν οι ασφαλισμένοι του

«Αρπαγή» 730 εκατ. από ΤΑΠΙΤ καταγγέλλουν οι ασφαλισμένοι του

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την «αρπαγή» της περιουσίας του Ταμείου τους, ύψους σχεδόν 730 εκατ. ευρώ, καταγγέλλουν οι εκπρόσωποι των ασφαλισμένων στο Ταμείο Πρόνοιας Ιδιωτικού Τομέα (ΤΑΠΙΤ), αντιδρώντας στην ένταξή του στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ) που θα λειτουργήσει από την 1η Ιανουαρίου 2017.

Οι εκπρόσωποι των ασφαλισμένων από τους κλάδους των ξενοδοχοϋπαλλήλων, του μετάλλου, των εμποροϋπαλλήλων, του τσιμέντου, των λιπασμάτων και του Εθνικού Θεάτρου επισημαίνουν ότι το ΤΑΠΙΤ διαθέτει αποθεματικά άνω των 727 εκατ. ευρώ, τα οποία μεταφέρονται στο υπό σύσταση ΕΤΕΑΕΠ και θα καλύψουν στο άμεσο μέλλον τα ελλείμματα που προκύπτουν στην απονομή των επικουρικών συντάξεων. Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις αρχές της εβδομάδας με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, σύμφωνα με πληροφορίες, προτάθηκε στους συνδικαλιστές να καταθέσουν αίτημα μετατροπής του ΤΑΠΙΤ σε Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης, προκειμένου στη συνέχεια να υπάρξει διαπραγμάτευση μεταξύ του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου με τους εκπροσώπους του κουαρτέτου των δανειστών.

Οι εκπρόσωποι των ασφαλισμένων διαμαρτύρονται, επίσης, για τον νέο τρόπο υπολογισμού του εφάπαξ, που οδηγεί σε μείωση της τάξης του 20%, η οποία έρχεται να προστεθεί στις προηγούμενες μνημονιακές περικοπές που υπέστησαν οι παροχές και ανέρχονται σε περίπου 30%. Είναι ενδεικτικό ότι, προ κρίσης, εργαζόμενος ξενοδοχοϋπάλληλος δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα μπορούσε να λάβει εφάπαξ της τάξης των 32.000 ευρώ, ενώ τώρα, μετά και τις νέες μειώσεις, το εφάπαξ για ασφαλισμένο με τις ίδιες ασφαλιστικές προϋποθέσεις έχει υποχωρήσει σε περίπου 17.500 ευρώ. Ειδικά οι εκπρόσωποι των ξενοδοχοϋπαλλήλων ζητούν από την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας τη διατήρηση του δικαιώματος λήψης του εφάπαξ με 20 χρόνια προϋπηρεσία, μία κατάκτηση του κλάδου, όπως τη χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας (ΠΟΕΕ-ΥΤΕ) Παναγιώτης Προύτζος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή