Φόρος έως 60% σε αδήλωτα εισοδήματα που αποκαλύπτονται οικειοθελώς

Φόρος έως 60% σε αδήλωτα εισοδήματα που αποκαλύπτονται οικειοθελώς

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φόρο με συντελεστή που θα φθάνει στο 60% θα πληρώσουν όσοι αποφασίσουν να αποκαλύψουν τα «κρυφά» εισοδήματά τους στην εφορία. Σύμφωνα με πληροφορίες, δανειστές και κυβέρνηση βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για το πλαίσιο που θα διέπει την οικειοθελή αποκάλυψη εισοδημάτων σε τράπεζες του εξωτερικού αλλά και αυτών που βρίσκονται στην Ελλάδα. Οπως αναφέρει στην «Κ» ανώτατος κυβερνητικός παράγοντας, οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες τόσο για την οικειοθελή αποκάλυψη εισοδημάτων όσο και για τη δημιουργία του επαγγελματικού-ακατάσχετου λογαριασμού με στόχο τα δύο νομοσχέδια να κατατεθούν στη Βουλή στα τέλη του μήνα.

Το οικονομικό επιτελείο άσκησε έντονες πιέσεις τις τελευταίες ημέρες στους πιστωτές, προκειμένου να μην εκτεθεί ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, καθώς τα δύο παραπάνω θέματα είχαν εξαγγελθεί από τον ίδιο στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το νομοσχέδιο για την οικειοθελή αποκάλυψη των αδήλωτων κεφαλαίων θα προβλέπει:

• Ο φόρος για όσους αποκαλύψουν τα αδήλωτα εισοδήματά τους στην εφορία θα κυμαίνεται μεταξύ 50% και 60% ανάλογα με το ελεγκτικό στάδιο που βρίσκεται κάθε υπόθεση. Ειδικότερα:

• Με συντελεστή 50% θα φορολογηθούν όσοι εμφανίσουν στην εφορία τα χρήματά τους χωρίς να έχουν εντοπιστεί μέχρι σήμερα από τις φορολογικές αρχές, δηλαδή χωρίς να έχει ξεκινήσει φορολογικός έλεγχος. Για παράδειγμα στην περίπτωση που κάποιος μεταβεί μετά την ψήφιση του νόμου στην εφορία και αποκαλύψει εισοδήματα 1 εκατ. ευρώ θα πρέπει να πληρώσει φόρο 500.000 ευρώ. Με την πληρωμή του φόρου αίρονται και οι ποινικές διώξεις.

• Με συντελεστή 55% θα φορολογηθούν όσοι έχουν κρυφά εισοδήματα, αλλά γι’ αυτούς έχει ξεκινήσει ο έλεγχος χωρίς όμως να έχει ολοκληρωθεί.

• Ο ανώτατος συντελεστής 60% θα επιβάλλεται στις περιπτώσεις που έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος.

• Οι φορολογούμενοι θα έχουν στη διάθεσή τους χρονικό περιθώριο τριών μηνών για να αποκαλύψουν στις φορολογικές αρχές τα κεφάλαια αυτά.

• Η καταβολή του φόρου θα μπορεί να γίνει σε δόσεις.

Σε ό,τι αφορά τον ακατάσχετο λογαριασμό οι επικεφαλής των θεσμών αφήνουν υπό προϋποθέσεις ανοιχτό το ενδεχόμενο δημιουργίας του ειδικού επαγγελματικού λογαριασμού. Το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει τη χρήση του λογαριασμού για πληρωμή προμηθευτών, μισθοδοσίας φόρου μισθωτών υπηρεσιών, ΦΠΑ και ασφαλιστικών εισφορών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή