Τεράστια αναδιανομή εισοδήματος «βλέπει» ο ΣΕΒ

Τεράστια αναδιανομή εισοδήματος «βλέπει» ο ΣΕΒ

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη μεγαλύτερη αναδιανομή εισοδημάτων που έχει επιχειρηθεί ποτέ σε μία μόνο χρονιά αποτυπώνει ο προϋπολογισμός του 2017, σύμφωνα με τον ΣΕΒ. Οπως επισημαίνει στο εβδομαδιαίο δελτίο για την ελληνική οικονομία, ο προϋπολογισμός αφαιρεί αγοραστική δύναμη ύψους 2,5 δισ. ευρώ (3,1 δισ. τη διετία 2016/2017) μέσω των φόρων και περίπου 1 δισ. ευρώ (1,7 δισ. τη διετία 2016/2017) μέσω, κυρίως, των συντάξεων και των κοινωνικών δαπανών, πριν αντισταθμιστεί μερικώς το ισοζύγιο με αύξηση των δαπανών το 2017 κατά 871 εκατ. για τη θέσπιση του Εισοδήματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης και για παρεμβάσεις στους τομείς της υγείας, της παιδείας και κοινωνικής προστασίας. Στην ουσία, επιχειρείται μία τεράστια αναδιανομή εισοδήματος και στα δύο άκρα των εισοδημάτων, με απρόβλεπτες επιπτώσεις, αναφέρει ο ΣΕΒ.

Στην παρέμβασή του για τα εργασιακά, ο ΣΕΒ χαρακτηρίζει «ακατανόητη παραφωνία» το γεγονός ότι η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για τα εργασιακά παραγνώρισε τον καθοριστικό ρόλο που παίζει στο ελληνικό σύστημα συλλογικών διαπραγματεύσεων «μία θεμελιώδης στρέβλωση», η μονομερής προσφυγή στη διαιτησία. Σύμφωνα με τον ΣΕΒ, η διατήρηση της δυνατότητας μονομερούς προσφυγής στον ΟΜΕΔ ακυρώνει στην πράξη την ίδια την ελευθερία σύναψης συλλογικών συμβάσεων εργασίας, αποτελώντας διεθνή πρωτοτυπία για ανεπτυγμένη οικονομία.

Ο Σύνδεσμος παρουσιάζει, μάλιστα, το σουηδικό μοντέλο των εργασιακών σχέσεων, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι, από τα τέλη της δεκαετίας του 1980, η Σουηδία έχει εγκαταλείψει το σύστημα των συλλογικών διαπραγματεύσεων σε εθνικό επίπεδο για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού. Η έμφαση για τον καθορισμό των μισθών δίδεται πλέον στο κλαδικό και το επιχειρησιακό επίπεδο, ενώ οι οργανισμοί εργοδοτών και εργαζομένων εξακολουθούν να διαπραγματεύονται σε εθνικό επίπεδο για άλλες, πλην των μισθών, πτυχές των εργασιακών σχέσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή