Νέα χρηματοδότηση 350 εκατ. ζητεί ο ΟΑΕΕ

Νέα χρηματοδότηση 350 εκατ. ζητεί ο ΟΑΕΕ

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διευρύνεται η «μαύρη» τρύπα των ελλειμμάτων του ΟΑΕΕ, με τη διοίκηση του Ταμείου να ζητεί εκ νέου πρόσθετη κεφαλαιακή ενίσχυση από το ειδικό αποθεματικό του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ). Συνολικά, με δύο αιτήματα που κατέθεσε η διοίκηση μέσα σε 15 ημέρες, στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, ζητούνται 350 εκατ. ευρώ. Το δεύτερο αίτημα εγκρίθηκε ομόφωνα από το διοικητικό συμβούλιο της περασμένης Τετάρτης και αφορά την ανάγκη πρόσθετης χρηματοδότησης ύψους 200 εκατ. ευρώ, από τον λεγόμενο «μικρό» κουμπαρά του ΑΚΑΓΕ, που διαθέτει περίπου 400 εκατ. ευρώ για την κάλυψη ελλειμμάτων. Στις 21 Σεπτεμβρίου, και πάλι ομόφωνα, είχε ληφθεί απόφαση για άντληση 150 εκατ. ευρώ. Και τα δύο αιτήματα έχουν αποσταλεί στο υπουργείο Εργασίας και αναμένεται η έκδοση κοινής υπουργικής απόφασης προκειμένου να εκταμιευθούν τα χρήματα από το ΑΚΑΓΕ και να καταβληθούν οι συντάξεις έως το τέλος του έτους.

Να σημειωθεί ότι εντός του καλοκαιριού το Ταμείο των ελεύθερων επαγγελματιών που βουλιάζει στα ελλείμματα, κυρίως λόγω της αδυναμίας των ασφαλισμένων, αφού ένας στους δύο δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ασφαλιστικές του υποχρεώσεις, έλαβε από το ειδικό αποθεματικό επιπλέον 120 εκατ. ευρώ προκειμένου να πληρωθούν οι συντάξεις. Σύμφωνα, πάντως, με τον διοικητή του Οργανισμού Δημήτρη Τσακίρη, εφόσον εγκριθούν τα αιτήματα και καταβληθούν τα 350 εκατ. ευρώ, δεν θα απαιτηθούν νέες ενέσεις ρευστότητας, έως το τέλος του χρόνου.

Η υστέρηση των εσόδων του Ταμείου, παράλληλα με την «κατάρρευση» της ρύθμισης οφειλών, έχει οδηγήσει τον ΟΑΕΕ σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Το υπουργείο Εργασίας και η διοίκηση επιδιώκουν σε διαπραγμάτευση με τους δανειστές, μια νέου τύπου ρύθμιση οφειλών, με πάγωμα ληξιπρόθεσμων χρεών και έκδοση ασφαλιστικής ενημερότητας υπό την προϋπόθεση ότι θα καταβάλλονται απρόσκοπτα οι τρέχουσες εισφορές.

Τα χρέη προς τον ΟΑΕΕ ανέρχονται σε 11 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2,7 δισ. ευρώ προέρχονται από ασφαλισμένους που έχουν διακόψει την επαγγελματική τους δραστηριότητα. Το σύνολο των ενεργών ασφαλισμένων στον ΟΑΕΕ ανέρχεται σε περίπου 698.000, εκ των οποίων κατά μέσον όρο το 63% καταβάλλει κανονικά τις τρέχουσες διμηνιαίες εισφορές του (περίπου 442.600 άτομα). Στο προαναφερθέν νούμερο δεν περιλαμβάνονται οι διακοπέντες με οφειλές στο Ταμείο υπόχρεοι, οι οποίοι εκτιμώνται σε 241.400 άτομα.

Το ΙΚΑ «δανείζει»

Στο σύνολο, πάντως, των φορέων κοινωνικής ασφάλισης, όπως προκύπτει και από τα μηνιαία στοιχεία της Γενικής Κυβέρνησης, το 8μηνο Ιανουάριος – Αύγουστος, τα έσοδα των Ταμείων από εισφορές έχουν αυξηθεί σημαντικά, κατά 7,8% ή 908 εκατ. ευρώ σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2015, με αποτέλεσμα τα Ταμεία να παρουσιάζουν πλεόνασμα της τάξεως των 611 εκατ. ευρώ έναντι ελλείμματος 639 εκατ. ευρώ το 8μηνο του προηγούμενου έτους και έναντι προϋπολογισθέντος ελλείμματος για το σύνολο του 2016 της τάξεως των 2,08 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η αύξηση των εσόδων από εισφορές προέρχεται κυρίως λόγω της αύξησης των αιτήσεων εξαγοράς πλασματικών ετών (εκτιμάται ότι πάνω από 70.000 ασφαλισμένοι έσπευσαν να πληρώσουν τα πλασματικά έτη, προκειμένου να θεμελιώσουν δικαίωμα συνταξιοδότησης), αλλά και των εσόδων του ΚΕΑΟ, κυρίως μέσω της διαδικασίας δέσμευσης τραπεζικών λογαριασμών σε οφειλέτες.

Σε αυτό το πλαίσιο, εντάσσεται η απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του ΙΚΑ για τη μεταφορά ταμειακών διαθεσίμων έως 160 εκατ. ευρώ στην Τράπεζα της Ελλάδος, έως τις 25 Οκτωβρίου. Το επιτόκιο εκτιμάται κοντά στο 3,3% και όπως επισημάνθηκε χθες, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Δ.Σ., είναι πολύ ψηλότερο από αυτό που δίνουν οι εμπορικές τράπεζες (0,5% έως 1,5%). Η απόφαση αφορά μόνο τον Οκτώβριο και για κάθε ανάλογη απόφαση θα απαιτείται νέα συνεδρίαση του Δ.Σ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή