Στουρνάρας: Η Ελλάδα απέχει ακόμη από την επιστροφή στις αγορές

Στουρνάρας: Η Ελλάδα απέχει ακόμη από την επιστροφή στις αγορές

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ελλάδα απέχει ακόμα από την επάνοδό της στις αγορές, διαμήνυσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας.

Μιλώντας στο πρακτορείο Associated Press, ο κ. Στουρνάρας συνέδεσε άρρηκτα την επιστροφή της χώρας μας στις αγορές χρέους με την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης αλλά και την επίτευξη προόδου στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων, όπου οι ευρωπαίοι εταίροι έχουν διαπιστώσει καθυστερήσεις.

Η επιστροφή στις αγορές ομολόγων είναι «ακόμα μακρινή», δήλωσε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι πέραν της αξιολόγησης χρειάζεται να ολοκληρωθούν «μία ή δύο ακόμα ιδιωτικοποιήσεις».

Ο κεντρικός τραπεζίτης σημείωσε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είναι πλέον περισσότερο θετική απέναντι στις αποκρατικοποιήσεις, όμως διευκρίνισε ότι θα ήθελε να δει «περισσότερους υπουργούς» να δεσμεύονται για την αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας και οικοπέδων που ανήκουν στο δημόσιο, με το πέρασμα κατάλληλων νόμων.

«Αυτό θα ήταν καταλύτης για υψηλότερη ανάπτυξη», είπε.

Πάντως, ο κ. Στουρνάρας κάλεσε και τους ευρωπαίους εταίρους να δεσμευτούν και αυτοί από την πλευρά τους, με «ρεαλιστικό» τρόπο στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, προσθέτοντας ότι αυτό θα ήταν δίκαια ανταμοιβή για τις βαθιές αλλαγές που έχουν γίνει στην ελληνική οικονομία τα τελευταία χρόνια.

Αποσαφήνισε ότι η Αθήνα δεν ζητά διαγραφή χρεών, αλλά μία ελαφρά αναδιάρθρωσή τους, όπως επιμήκυνση της διάρκειας των δανείων στήριξης και περιόδου χάριτος πριν αρχίσουν οι πληρωμές.

Ο διοικητής της ΤτΕ κάλεσε επίσης εκ νέου για ελάφρυνση των δημοσιονομικών στόχων που θέτει το τρίτο Μνημόνιο, ειδικά τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ από το 2018 και μετά.

Όπως είπε, ο εν λόγω στόχος είναι «πολύ φιλόδοξος» και θα ήταν «καλύτερο για την ανάπτυξη», επισημαίνοντας δε ότι το πρόγραμμα επί του παρόντος είναι στηρίζεται πολύ στους φόρους.

Ωστόσο, σε ένα θετικό μήνυμα, ο κ. Στουρνάρας εμφανίστηκε αισιόδοξος για την προοπτική ένταξης των ελληνικών ομολόγων στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι εάν η δεύτερη αξιολόγηση ολοκληρωθεί επιτυχώς μπορεί να υπάρξει μία «καλή συζήτηση» πριν το τέλος του έτους.

Πηγή: SKAI.GR

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή