ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τόμσεν: Σταθερή θέση του ΔΝΤ το πρωτογενές πλεόνασμα 1,5%

tomsen-statheri-thesi-toy-dnt-to-protogenes-pleonasma-1-5-2154645

Την πάγια θέση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 1,5% του ΑΕΠ επανέλαβε ο επικεφαλής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Πολ Τόμσεν.

Ο ίδιος τόνισε, ωστόσο, ότι, εάν οι Βρυξέλλες και η Αθήνα επιθυμούν να θέσουν πιο φιλόδοξους στόχους μέσω μεταρρυθμίσεων, τότε το ΔΝΤ θα μπορούσε να το εξετάσει.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της Ετήσιας Διάσκεψης του ΔΝΤ, ο Τόμσεν επισήμανε ότι στην Ελλάδα πρέπει να υλοποιηθούν σημαντικές μεταρρυθμίσεις στον δημόσιο τομέα, οι οποίες ακόμα δεν έχουν γίνει.

Παράλληλα, έκανε λόγο για ελλείμματα στον ασφαλιστικό τομέα και προβλήματα στο φορολογικό σύστημα.

Σαν παράδειγμα ανέφερε πως κάποιοι φορολογικοί νόμοι εξαιρούν ακόμα και το 60% του συνολικού πληθυσμού.

Επίσης, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τομέα του ΔΝΤ επισήμανε πως η Ελλάδα χρειάζεται μέσω μεταρρυθμίσεων να κτίσει ένα πιο μοντέρνο κράτος, με καλύτερο σύστημα προστασίας για τους αδύναμους.

Σχετικά με το χρέος, επανέλαβε ότι δεν είναι βιώσιμο γεγονός που εμποδίζει το ΔΝΤ να συμμετάσχει χρηματοδοτικά στο πρόγραμμα. Ερωτηθείς αν απηύθηνε επιστολή προς την κ. Λαγκάρντ ζητώντας την πλήρη αποχώρηση του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα, απάντησε ότι η επικοινωνία των στελεχών του Ταμείου δεν γίνεται με επιστολές.