Λιου: Σημαντικές οι μεταρρυθμίσεις για την ελάφρυνση

Λιου: Σημαντικές οι μεταρρυθμίσεις για την ελάφρυνση

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ – ΑΠΟΣΤΟΛΗ. Ταχεία ολοκλήρωση της πρώτης και της δεύτερης αξιολόγησης, ώστε να αρχίσει η πρώτη φάση της συζήτησης για ελάφρυνση του χρέους ζήτησε ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου από τον Ελληνα ομόλογό του Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον αναπληρωτή υπουργό Γιώργο Χουλιαράκη, σε συνάντηση χθες στην Ουάσιγκτον. Ταυτόχρονα, επανέλαβε την υποστηρικτική θέση των ΗΠΑ και τη δέσμευση να ασκήσει την επιρροή του υπέρ της ελάφρυνσης του χρέους, που, κατά την άποψή του, είναι αναγκαία και πρέπει να γίνει το συντομότερο, αλλά αναγνώρισε ότι οι τελικές αποφάσεις ανήκουν στους Ευρωπαίους εταίρους που έχουν δανείσει την Ελλάδα. Παρά τις προσδοκίες της Αθήνας, η αίσθηση που επικρατεί και στην Ουάσιγκτον είναι πως δεν θα υπάρξει ουσιαστική εξέλιξη στο θέμα του χρέους πριν από τις γερμανικές εκλογές. Ο κ. Τσακαλώτος συναντήθηκε και με τον Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ενώ, ερωτηθείς αν τον απασχολεί η σύγκρουση ΔΝΤ – Ευρωπαίων για το χρέος, απάντησε πως «είμαστε συνηθισμένοι».

Η αμερικανική κυβέρνηση εμφανίζεται υποστηρικτική και ασκεί την επιρροή της προς την κατεύθυνση μιας κατ’ αρχήν συμφωνίας σε έναν οδικό χάρτη στο θέμα του χρέους, που θα στείλει θετικά μηνύματα στους επενδυτές ότι θα υπάρξει όντως ελάφρυνση, θα έχει συγκεκριμένη μορφή που έχει γίνει γνωστή, έστω και αν ουσιαστικά η υλοποίησή της θα συνδυαστεί με την ολοκλήρωση του τρέχοντος μνημονίου. Σύμφωνα με το αμερικανικό υπ. Οικονομικών, κατά τη διάρκεια της συνομιλίας τους, οι κ. Λιου και Τσακαλώτος συζήτησαν την πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα στις μεταρρυθμιστικές προσπάθειές της και ο Αμερικανός υπουργός υπογράμμισε τη σημασία που έχει για τη χώρα να συνεχίσει να εφαρμόζει τα μέτρα που έχουν ήδη περάσει και να ολοκληρώσει την επόμενη σειρά των ορόσημων, συμπεριλαμβανομένων των ιδιωτικοποιήσεων και των μεταρρυθμίσεων του χρηματοπιστωτικού τομέα. Ο κ. Λιου προσέθεσε ότι η πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις είναι σημαντική και για να μπορέσουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες να ξεκινήσουν τη συζήτηση με το ΔΝΤ για την ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους, για την οποία δεσμεύθηκε το Eurogroup τον Μάιο. Τόνισε επίσης ότι η ταχεία πρόοδος στις φιλοεπιχειρηματικές μεταρρυθμίσεις –συμπεριλαμβανομένου του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών– θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για έναν θετικό κύκλο που θα ενισχύει την ανάπτυξη και τις επενδύσεις στην Ελλάδα. Ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών συναντήθηκε επίσης στον Λευκό Οίκο με τον οικονομικό σύμβουλο του προέδρου Ομπάμα Γουάλι Αντεγιέμο.

Στο περιθώριο της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ, ο κ. Τσακαλώτος είχε συνομιλίες με τον επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί και τον Ιταλό ομόλογό του κ. Παντοάν.

Σήμερα, οι κ. Τσακαλώτος και Χουλιαράκης θα ολοκληρώσουν τον κύκλο των επαφών τους στην Ουάσιγκτον με συνάντηση με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Μισέλ Σαπέν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή