«Δεν υπάρχει περίπτωση μείωσης του ωραρίου συνεδρίασης του Χ.Α.»

«Δεν υπάρχει περίπτωση μείωσης του ωραρίου συνεδρίασης του Χ.Α.»

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να μειωθεί το ωράριο συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου, σε μια εποχή που η πιο μικρή μέχρι την πιο μεγάλη επιχείρηση στην Ελλάδα για να επιβιώσουν προσπαθούν να διευρύνουν το ωράριό τους  και να αυξήσουν τους τζίρους τους για να καλύψουν τις ανάγκες των πελατών τους». Αυτό δηλώνει αποκλειστικά στην «Κ» ο διευθύνων σύμβουλος των Ελληνικών Χρηματιστηρίων Σωκράτης Λαζαρίδης αναφορικά με ένα πρόσφατο ερωτηματολόγιο που κλήθηκαν να απαντήσουν οι 31 ιδιωτικές χρηματιστηριακές για το εάν συμφωνούν να μειωθεί το ωράριο συνεδρίασης (10.30 π.μ. – 5.17 μ.μ.), που ισχύει σήμερα και να ξεκινά αργότερα η συνεδρίαση ίσως κατά 60 λεπτά, δηλαδή στις 11.30 π.μ. Οπως τονίζει ο κ. Λαζαρίδης: «είμαστε σε μια περίοδο που όλοι οι τζίροι είναι πεσμένοι στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Εμείς στην Ελλάδα για να διατηρήσουμε την επαφή μας με τα ξένα χαρτοφυλάκια αλλά και να ενισχύσουμε και τους εγχώριους επενδυτές, θα πρέπει να λειτουργούμε όσο το δυνατόν περισσότερο». Υπενθυμίζουμε ότι και το 2010 είχε τεθεί θέμα μείωσης του ωραρίου συνεδρίασης λόγω της αναιμικής εικόνας των συναλλαγών. Ωστόσο, έπειτα από έρευνα που είχε διεξάγει το Χρηματιστήριο για τις επιπτώσεις που θα είχε η αγορά μετοχών, είχε αποδειχθεί ότι η Αθήνα δεν θα έπρεπε να κλείνει νωρίτερα από τις 5.00 το απόγευμα, αφού στόχος είναι να είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά στα κλεισίματα (18.30) των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων αλλά και να προλαβαίνει το άνοιγμα (16.30) της Wall Street.

Πίσω από το αίτημα των ιδιωτικών χρηματιστηριακών για μείωση του ωραρίου συνεδρίασης κρύβεται σε μεγάλο βαθμό η οικονομική ασφυξία που πλήττει τις περισσότερες εταιρείες του κλάδου. Με 700 μόλις ενεργούς κωδικούς καθημερινά από Ελληνες επενδυτές, που είναι ουσιαστικά απόντες από το Χ.Α., οι εγχώριες χρηματιστηριακές, κυριολεκτικά, βυθίζονται από έλλειψη πελατών και ρευστότητας. Ουσιαστικά, οι περισσότερες μπορούν ακόμη και επιβιώνουν γιατί έχουν οικογενειακό χαρακτήρα. Δηλαδή δουλεύουν όλα τα μέλη της οικογένειας του ιδιοκτήτη, αλλά και πάλι τίθεται σοβαρό ερώτημα εάν μπορούν να καλύπτουν όλες τις λειτουργίες που απαιτεί μία ΑΧΕ. Η πιο «ρηχή» αγορά της Ευρωζώνης ασφαλώς και δεν μπορεί να συντηρήσει τον σημερινό αριθμό χρηματιστηριακών εταιρειών, όπου μαζί με τα μέλη εξ αποστάσεως και τις θυγατρικές τραπεζών ανέρχονται στις 52. Οπως έδειξαν και τα πρόσφατα στοιχεία του φετινού Σεπτεμβρίου, οι 10 μεγαλύτερες χρηματιστηριακές, ελέγχουν το 80,25% των συναλλαγών και απομένει στις υπόλοιπες 42 –εκ των οποίων οι 16 είναι μέλη εξ αποστάσεως– να μοιρασθούν μόλις το 19,75%. Την τελευταία τριετία δεν έχουμε μειώσεις προσωπικού στις χρηματιστηριακές εταιρείες. Ομως, όταν έχει αποχωρήσει το 70% των αντικριστών και των brokers, από το 2010 μέχρι και το 2013, μιλάμε για χαμένη γενιά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή