Κατά 3,3% μειώθηκαν τα ενοίκια το διάστημα Ιανουαρίου – Αυγούστου

Κατά 3,3% μειώθηκαν τα ενοίκια το διάστημα Ιανουαρίου – Αυγούστου

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πτώση της τάξεως του 3,3% έχουν καταγράψει κατά το τρέχον έτος και συγκεκριμένα κατά το φετινό οκτάμηνο (Ιανουάριος – Αύγουστος) οι τιμές ενοικίασης κατοικιών σε πανελλαδικό επίπεδο, σύμφωνα με σχετικά στοιχεία που επιμελείται η Τράπεζα της Ελλάδος. Οπως προκύπτει, ο ρυθμός πτώσης των ενοικίων έχει επιβραδυνθεί φέτος, τάση που έχει ξεκινήσει από πέρυσι. Ειδικότερα, το 2014 ήταν η χειρότερη χρονιά για την πορεία των ενοικίων, τα οποία υποχώρησαν κατά 7,7% σε ετήσια βάση, ενώ το 2013 ήταν η δεύτερη χειρότερη χρονιά, με την πτώση να αγγίζει το 6,8%.

Η επιβράδυνση της πτώσης ξεκίνησε το 2015, όταν τα ενοίκια υποχώρησαν κατά 4,4%. Συνολικά, οι τιμές ενοικίασης κατοικιών έχουν ξεκινήσει να υποχωρούν από το 2012 και μετά (και σε πολλές περιπτώσεις ήδη από το 2011 κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα), με τον μέσο ετήσιο ρυθμό της πτώσης να διαμορφώνεται σε 4,8% μέχρι σήμερα. Η σχετική βελτίωση της εικόνας το τελευταίο διάστημα αποδίδεται στην αναζωπύρωση της ζήτησης, ιδίως από ενδιαφερόμενους επισκέπτες από το εξωτερικό, με τη συνδρομή των δημοφιλών διαδικτυακών υπηρεσιών, όπως το Airbnb και το HomeAway. Η απορρόφηση σημαντικού αποθέματος κατοικιών από τις εν λόγω πλατφόρμες, έχει παράσχει στήριξη στις τιμές ενοικίασης συνολικά στην αγορά κατοικίας, ιδίως σε περιοχές, όπου υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από το εξωτερικό, καθώς περιορίζονται οι επιλογές των ενδιαφερομένων.

Σε κάθε περίπτωση, η συντριπτική πλειονότητα των ενδιαφερομένων κινείται σήμερα για την ενοικίαση και όχι για την αγορά κατοικίας, καθώς ακόμα και όσοι έχουν την οικονομική δυνατότητα προτιμούν τη λύση της μίσθωσης, είτε επειδή είναι αδύνατη η πρόσβαση σε τραπεζική χρηματοδότηση είτε επειδή εκτιμούν ότι οι τιμές θα συνεχίσουν να υποχωρούν, ή ακόμα επειδή δεν επιθυμούν να έχουν τη συνεχή ανασφάλεια και επιβάρυνση των φόρων και λοιπών βαρών που συνοδεύουν πλέον την κατοχή ακινήτων.

Το γεγονός αυτό έχει συμβάλει στην ανάσχεση της πτώσης των ενοικίων. Σύμφωνα με την τελευταία πανελλαδική έρευνα της RE/MAX, οι τιμές κατά τη διάρκεια του τελευταίου 12μήνου υποχώρησαν μόλις κατά 1%, με την πτώση στην Αττική να μην ξεπερνά το 0,9%, ενώ στη Θεσσαλονίκη τα ενοίκια παρέμειναν σταθερά σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Ειδικότερα, στην Αττική, τα ενοίκια στις γειτονιές του κέντρου της Αθήνας ήταν σταθερά, με εξαίρεση το Κολωνάκι, όπου σημειώθηκε αύξηση της τάξεως του 5%, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά από τις αρχές της δεκαετίας, σε μια σαφή ένδειξη αύξησης της ζήτησης. Αντίστοιχα, σταθερά παρέμειναν τα ενοίκια και στα νότια προάστια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή