Μισθό 527,4 ευρώ για νεοπροσλαμβανόμενους προτείνουν οι «σοφοί»

Μισθό 527,4 ευρώ για νεοπροσλαμβανόμενους προτείνουν οι «σοφοί»

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέο κατώτατο μισθό στα 527,4 ευρώ για τον πρώτο χρόνο εργασιακής εμπειρίας και 556,7 ευρώ για τον δεύτερο, προτείνει η επιτροπή σοφών για το εργασιακό, αντί των 511 ευρώ που ισχύουν σήμερα για τους νέους κάτω των 25 ετών.

Το τελικό πόρισμα της Επιτροπής εμπειρογνωμόνων περιλαμβάνει μια μικρή διαφοροποίηση σε σχέση με το αρχικό, όπως αυτό κοινοποιήθηκε από το υπουργείο Εργασίας. Η διαφοροποίηση αφορά τον κατώτατο μισθό των νέων και τη σύνδεση της αμοιβής των νεοπροσλαμβανομένων με την εργασιακή τους εμπειρία.

Αναλυτικά και στις δύο εκδοχές του πορίσματος η διεθνής επιτροπή προτείνει να αντικατασταθεί ο μισθός των 511 ευρώ που ισχύει σήμερα για όλους τους νέους κάτω των 25 ετών (υποκατώτατος μισθός) από έναν νέο υποκατώτατο μισθό που θα εφαρμόζεται όμως σε όλους τους νεοπροσλαμβανομένους, ανεξαρτήτως ηλικίας. Θα εφαρμόζεται για τα δύο πρώτα χρόνια εργασιακής εμπειρίας, καθώς η ηλικιακή διάκριση θεωρείται ότι είναι αντίθετη στην ευρωπαϊκή νομοθεσία, ενώ παραβιάζει και τον Χάρτη των Κοινωνικών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ετσι, οι εμπειρογνώμονες προτείνουν τον πρώτο χρόνο η αμοιβή να καθορίζεται στα 527,4 ευρώ μεικτά, δηλαδή να αποτελεί το 90% του κατώτατου μισθού και τον δεύτερο χρόνο να αυξάνεται στο 95% του κατώτατου, ήτοι 556,7 ευρώ. Από τον τρίτο χρόνο εργασιακής εμπειρίας και μετά, ο μισθός δεν θα μπορεί να είναι κατώτερος του γενικού κατώτερου μισθού, που σήμερα είναι 586 ευρώ μεικτά. Στο αρχικό κείμενο που είχε δοθεί στη δημοσιότητα (μέσω της ιστοσελίδας του υπουργείου Εργασίας), για τον πρώτο χρόνο εργασιακής εμπειρίας, το ποσοστό που αναγραφόταν ήταν 85% του κατώτατου μισθού, ήτοι 498,1 ευρώ μεικτά.

Η αλλαγή στο ποσοστό, από 85% σε 90%, έγινε σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Εργασίας, καθώς διαπιστώθηκε «τυπογραφικό λάθος».

Ηταν βέβαια και το σημείο του πορίσματος που προκάλεσε τις περισσότερες αντιδράσεις, καθώς στην πράξη οι μισθοί των νέων οδηγούνταν έστω για τον πρώτο χρόνο, κάτω και από τον σημερινό κατώτατο μισθό που ισχύει για τους νέους (511 ευρώ).

Σύμφωνα με την επιτροπή, μαθητευόμενοι και ειδικευόμενοι σε προγράμματα μαθητείας ώς και τρεις μήνες εξαιρούνται, ενώ οι κοινωνικοί εταίροι θα αποφασίζουν για τις τυχόν αυξήσεις των υποκατώτατων μισθών. Παράλληλα, προβλέπεται αξιολόγηση του ως άνω συστήματος, μετά την πάροδο των δύο ετών. Να σημειωθεί ότι η πρόταση έλαβε σύμφωνα με πληροφορίες, την ψήφο των 6 από τα 8 μέλη της Επιτροπής. Μειοψήφησαν οι δύο καθηγητές που προτάθηκαν από την πλευρά των δανειστών και ζητούν ο σημερινός υποκατώτατος μισθός να μείνει ως έχει για τους νέους κάτω των 25 ετών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή