Δόση από ΔΝΤ στην Ελλάδα εντός του 2016 αναμένει ο Σόιμπλε

Δόση από ΔΝΤ στην Ελλάδα εντός του 2016 αναμένει ο Σόιμπλε

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) όχι μόνο θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα, αλλά θα εκταμιεύσει και δόση εντός του 2016, υποστήριξε χθες ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Β. Σόιμπλε, δίνοντας με αυτόν τον τρόπο συνέχεια στην κόντρα που έχει ξεσπάσει μεταξύ Ταμείου και Γερμανίας για το θέμα του ελληνικού χρέους και του ρόλου του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Μία ημέρα μετά τις δηλώσεις του αντιπροέδρου του ΔΝΤ Ντ. Λίπτον, ότι ακόμη «δεν έχουμε καταλήξει σε συμφωνία» για τη συμμετοχή του Ταμείου στο τρίτο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα και ότι «το ΔΝΤ δεν επιτρέπει να του θέτουν κανενός είδους διορίες», ο κ. Σόιμπλε εμφανίστηκε βέβαιος ότι τελικά το Ταμείο θα χρηματοδοτήσει την Ελλάδα μέσα στους επόμενους δυόμισι μήνες. Υπενθυμίζεται ότι το γερμανικό Κοινοβούλιο είχε εγκρίνει το τρίτο πρόγραμμα για την Ελλάδα τον Αύγουστο του 2015, υπό την προϋπόθεση ότι σε αυτό θα συμμετείχε και το ΔΝΤ. Οπότε ο κ. Σόιμπλε πιέζει προς την κατεύθυνση αυτή, χωρίς ωστόσο να είναι διατεθειμένος να υποχωρήσει έναντι των απαιτήσεων του Ταμείου για μία ισχυρή αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Πάντως, στο παρασκήνιο γίνονται προσπάθειες ώστε να βρεθεί η χρυσή τομή μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωζώνης για το θέμα του ελληνικού χρέους. Στο πλαίσιο αυτό, στο περιθώριο των συναντήσεων που πραγματοποιήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες στην Ουάσιγκτον κατά τη διάρκεια της συνόδου του ΔΝΤ, έλαβε χώρα και μία συνάντηση μεταξύ των εκπροσώπων των ΔΝΤ, ΕΚΤ, ESM και Κομισιόν.

Στο επίκεντρο αυτής της συνάντησης βρέθηκαν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους. Ο ESM έχει καταρτίσει σειρά σεναρίων για το ποια θα μπορούσαν να είναι αυτά τα μέτρα και σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος της συνάντησης στην Ουάσιγκτον ήταν να διαπιστωθεί εάν με την εφαρμογή τους μπορεί να επιτευχθεί σύγκλιση στις αναλύσεις του ΔΝΤ και της Ευρώπης για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση ήταν ο κ. Π. Τόμσεν από το ΔΝΤ, ο κ. Κλ. Ρέγκλινγκ από τον ESM, ο κ. Μ. Μπούτι από την Κομισιόν και ο κ. Μπ. Κερέ από την ΕΚΤ. Παράγοντες προσκείμενοι στους θεσμούς ανέφεραν στην «Κ» ότι η συγκεκριμένη συνάντηση εντάσσεται στο πλαίσιο των τεχνικών συναντήσεων που γίνονται κατά διαστήματα, ώστε να διαπιστώνεται ότι η «διαδικασία προχωρά». Πάντως, είναι δεδομένο ότι ακόμα και με την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων, υπάρχουν αποκλίσεις μεταξύ των αναλύσεων του ΔΝΤ και των ευρωπαϊκών θεσμών για την πορεία του ελληνικού χρέους.

Εν τω μεταξύ, στον απόηχο της απόφασης του Eurogroup για την υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ και ενόψει της έναρξης της δεύτερης αξιολόγησης, διεθνείς οίκοι θεωρούν ότι η κυβέρνηση έχει μπροστά της μία δύσκολη περίοδο. Η HSBC ανέφερε χθες σε έκθεσή της πως θα μπορούσαν να υπάρχουν καθυστερήσεις στη δεύτερη αξιολόγηση, καθώς η Αθήνα θα κληθεί να ολοκληρώσει δύσκολες μεταρρυθμίσεις στις οποίες περιλαμβάνονται και οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις. Επίσης, θεωρεί αμφίβολο αν θα αρχίσει η ΕΚΤ να αγοράζει ελληνικούς τίτλους στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE), αφού βάσει των κανόνων είναι υποχρεωμένη να σταματά σε περιόδους που βρίσκεται σε εξέλιξη αξιολόγηση.

Από την πλευρά της η Citi υποστηρίζει πως αν και η απόφαση του Eurogroup επιβεβαιώνει την πιο εποικοδομητική σχέση Αθήνας και πιστωτών, η δεύτερη αξιολόγηση αναμένεται να είναι πιο δύσκολη και να «τραβήξει» για κάποιους μήνες. Επίσης, και ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης, Fitch, εκτιμά ότι η απόφαση του Eurogroup αποτελεί σημάδι προόδου, αλλά συνεχίζει να «βλέπει» κινδύνους και δεν αποκλείει η δεύτερη αξιολόγηση να ολοκληρωθεί το 2017.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή