Σε «ομιχλώδες» τοπίο για το χρέος η κυβέρνηση

Σε «ομιχλώδες» τοπίο για το χρέος η κυβέρνηση

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η φράση του υπουργού Οικονομίας Γ.Σταθάκη, το βράδυ της Τετάρτης στην Υποεπιτροπή της Βουλής για το χρέος και την απομείωσή του, ότι δηλαδή «δεν θα λυθούν όλα τον επόμενο μήνα», έρχεται να προστεθεί στη σειρά εκτιμήσεων κυβερνητικών στελεχών αναφορικά με τις προσδοκίες της Αθήνας, που διαμορφώνουν ένα μάλλον ομιχλώδες τοπίο ως προς το ποιά ακριβώς συμφωνία επιζητεί η ελληνική κυβέρνηση με τους θεσμούς ως το τέλος του έτους.

Σύμφωνα με τον κ. Σταθάκη, στην παρούσα συγκυρία θα έχουμε μια συμφωνία για τα λεγόμενα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης των δανειακών υποχρεώσεων της χώρας, «δείχνοντας» το 2018 και το τέλος του τρέχοντος προγράμματος, ως χρόνου λήψης αποφάσεων για τα μακροπρόθεσμα μέτρα.

Υπενθυμίζεται ότι το μεθεπόμενο έτος είχε δείξει πρόσφατα, ως χρονιά μεγάλων αποφάσεων για τη βιωσιμότητα του χρέους ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γ.Δραγασάκης.

Πάντως, επί του θέματος μιλώντας ο υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος στην ίδια Υποεπιτροπή της Βουλής την περασμένη εβδομάδα έλεγε επί λέξει: «Το μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο θα αποφασιστούν τώρα για μετά». Και σημείωνε χαρακτηριστικά ότι κάτι τέτοιο είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να δημιουργηθεί ένας «καθαρός διάδρομος», για τους επενδυτές με ορίζοντα τουλάχιστον δεκαετία.

Στη συζήτηση αυτή, ιδιαίτερης σημασίας θεωρείται πως είναι η παρέμβαση του πρώην υπουργού Οικονομικών Ν.Χριστοδουλάκη απόψε στην ίδια συνεδρίαση, καθώς προειδοποίησε πως  αν η Ελλάδα αναγκαστεί να πάει την τελευταία στιγμή σε μια συζήτηση για απομείωση του χρέους και ενόψει των υψηλών δανειακών αναγκών που υπάρχουν για το 2019, τότε η όποια συμφωνία θα συνοδεύεται από νέο σκληρό μνημόνιο και δυσβάσταχτα μέτρα.

Κατά τα λοιπά, ο κ. Σταθάκης σημείωσε ότι «κατά γενική ομολογία το χρέος δεν είναι βιώσιμο», ενώ παράλληλα ανέφερε πως αυξήθηκε πολύ κατά την δεκαετία του 1980.

Εσπευσε να σημειώσει, προκειμένου να απαντήσει στις αντιδράσεις βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, ότι δεν παραγνωρίζει το γεγονός πως εκείνη την δεκαετία στήθηκε ένα ανύπαρκτο ως τότε κοινωνικό κράτος, «αλλά δυστυχώς αυτό έγινε με δανεικά».

Από την πλευρά του ο κ. Χριστοδουλάκης μεταξύ άλλων τόνισε πως η Ελλάδα δεν πρέπει να βρίσκεται κάτω από «μονοδιάστατη πίεση» για την απομείωση του χρέους, και πως θα πρέπει να μεριμνήσουμε για τη λήψη μέτρων στήριξης της ανάπτυξης και της απασχόλησης, καθώς και να προωθήσουμε δέσμη μεγάλων μεταρρυθμίσεων προς την κατεύθυνση αυτή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή