Μεγάλα ακίνητα βγάζουν στο σφυρί οι τράπεζες

Μεγάλα ακίνητα βγάζουν στο σφυρί οι τράπεζες

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε πλήρη εξέλιξη είναι το πρόγραμμα πλειστηριασμών ακινήτων από τις τράπεζες, οι οποίες, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα του Ενιαίου Ταμείου Νομικών, είναι επισπεύδουσες για τα δύο τρίτα των πλειστηριασμών που έχουν δημοσιευθεί μέχρι σήμερα.

Εως χθες ο αριθμός των πλειστηριασμών που είχε δημοσιευθεί ότι θα πραγματοποιηθούν είτε το 2016 είτε το 2017 είχε φθάσει τους 666, αλλά θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ιστοσελίδα ενημερώνεται διαρκώς και τα στοιχεία ανανεώνονται σχεδόν σε πραγματικό χρόνο. Από την επεξεργασία δείγματος των πλειστηριασμών που έχουν δημοσιευθεί και την οποία πραγματοποίησε η «Κ», προκύπτει ότι αρκετά ακίνητα είναι εμπορικά ή βιομηχανικά, ενώ σε ό,τι αφορά τα σπίτια, πρόκειται για ακίνητα άνω των 200.000 ευρώ –και κάποια μικρότερης αξίας– αλλά για οφειλές πολλαπλάσιες της αξίας του ακινήτου που πλειστηριάζεται.

Οι τράπεζες δηλώνουν αποφασισμένες να προχωρήσουν στο μέτρο των πλειστηριασμών με επίκεντρο ακίνητα μεγάλης αξίας, δηλαδή άνω των 300.000 ευρώ, ενώ μικρότερα ακίνητα που βγαίνουν στον πλειστηριασμό δεν αφορούν, όπως διαβεβαιώνουν, την πρώτη κατοικία των οφειλετών. Αντίστοιχα, προστατευμένοι είναι όσοι έχουν καταφύγει στον νόμο Κατσέλη και πληρούν τα κριτήρια για τη διάσωση της πρώτης κατοικίας. Σε δηλώσεις του χθες, ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης παρέπεμψε στο πλαίσιο που έχει δημιουργηθεί μέσα από τον νόμο Κατσέλη, βάσει του οποίου προστατεύονται οι δανειολήπτες-αιτούντες που διαθέτουν ακίνητο αντικειμενικής αξίας έως 180.000-280.000 ευρώ και εισόδημα έως 13.906-40.801 ευρώ, ανάλογα με το μέγεθος του νοικοκυριού. Ο κ. Σταθάκης δήλωσε, επίσης, ότι η απάντηση του υπουργείου στο αίτημα για αλλαγή του νόμου διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων με την παροχή δυνατότητας στα funds να αποκτούν και τα ενέχυρα «είναι αρνητική».

Στο πλαίσιο άλλωστε των δεσμεύσεων που έχουν αναλάβει έναντι του SSM για μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά 40 δισ. ευρώ έως τα τέλη του 2019, οι τράπεζες έχουν δεσμευθεί για την ανάκτηση εσόδων ύψους 5 δισ. ευρώ μέσω πλειστηριασμών. Οι τράπεζες έχουν έτοιμους ήδη τους φακέλους με τα πρώτα 2.000 ακίνητα που θα βγουν το επόμενο διάστημα στο «σφυρί», με προοπτική ο αριθμός τους να φτάνει τις 5.000 κάθε χρόνο. Στόχος των πρώτων πλειστηριασμών, όπως εξηγούν αρμόδια στελέχη, είναι να σταλεί μήνυμα προς δανειολήπτες που συστηματικά αποφεύγουν να συνεργαστούν με την τράπεζα ότι τα περιθώρια ανοχής έχουν εξαντληθεί. Για τον λόγο αυτό μάλιστα δηλώνουν πως είναι έτοιμες να αγοράζουν οι ίδιες τα ακίνητα που πρόκειται να βγουν στον πλειστηριασμό –εάν δεν υπάρξει αγοραστικό ενδιαφέρον από τρίτους– προκειμένου να δώσουν το μήνυμα ότι η περίοδος χάριτος, που πολλοί απολάμβαναν μέχρι σήμερα μέσα από οριζόντιους νόμους «παγώματος» των αναγκαστικών εκτελέσεων, έχει παρέλθει.

Με ανακοίνωσή του χθες το υπουργείο Οικονομίας υπεραμύνθηκε του πλέγματος προστασίας που υπάρχει, χαρακτηρίζοντας μάλιστα τα περί έξαρσης των πλειστηριασμών «παραπλανητικά». Προς επίρρωσιν, αναφέρεται μάλιστα στην εξέλιξη των πλειστηριασμών τα τελευταία χρόνια, ο αριθμός των οποίων έβαινε μειούμενος λόγω της οριζόντιας προστασίας που υπήρχε έως το 2014 και του άτυπου μορατόριουμ που ίσχυσε για όλο το 2015. Σε ό,τι αφορά το 2016, είναι γνωστό ότι οι πλειστηριασμοί όλων των μορφών, δηλαδή με επισπεύδοντες είτε φυσικά πρόσωπα είτε το Δημόσιο είτε τις τράπεζες, είχαν παγώσει λόγω της πολύμηνης απεργίας των δικηγόρων, με αποτέλεσμα έως και τον Ιούνιο ο αριθμός τους να περιορίζεται περίπου στους 600.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή