ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χαρδούβελης: «40 δισ. ευρώ κόστισε η τακτική Βαρουφάκη»

chardoyvelis-40-dis-eyro-kostise-i-taktiki-varoyfaki-2155435

Η τακτική Βαρουφάκη έχει κοστίσει στη χώρα περί τα 40 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελη. Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Αθήνα 9,84, ο κ. Χαρδούβελης ανέφερε πως ένα άμεσο, εμφανές και προφανές κόστος της περιόδου Βαρουφάκη αφορά στην απώλεια της μετοχικής αξίας του Δημοσίου στις τράπεζες, περίπου 25 δισ. λόγω της ανακεφαλαιοποίησης.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι καταφέραμε και «ξανα-ανακεφαλαιοποιήσαμε» τις τράπεζες και βάλαμε ξανά λεφτά των φορολογουμένων, αλλά ταυτόχρονα χάσαμε όσα λεφτά είχαμε βάλει προηγουμένως. Μάλιστα, εκτίμησε πως λαμβάνοντας υπόψη το μειωμένο ΑΕΠ θα «συνειδητοποιούσαμε ότι οι απώλειες για κάθε πολίτη είναι της τάξης των 2 χιλιάδων ευρώ ετησίως».

Σχολιάζοντας, δε, την πρόσφατη τοποθέτηση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), Γ. Στουρνάρα, σχετικά με τον ρόλο του κ. Βαρουφάκη στην απόφαση της ΕΚΤ για την άρση του καθεστώτος φθηνής χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών τον Φεβρουάριο του 2015, ο κ. Χαρδούβελης δήλωσε ότι ο κ. Στουρνάρας απηχούσε την άποψη της ΕΚΤ η οποία είναι ένας θεσμός που δεν μπορεί να δώσει δανεικά σε μια πτωχευμένη χώρα. «Δεν μπορεί ένας υπουργός οποιασδήποτε χώρας να έρχεται και να λέει στην ΕΚΤ ότι έχει δανείσει χρήμα στις τράπεζες της χώρας του, αλλά επειδή αυτή χρεοκοπεί, δεν πρόκειται να πληρώσει. Η ΕΚΤ ήταν επόμενο να αντιδράσει, όπως και αντέδρασε», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρδούβελης.