Κερέ: Λύση για το χρέος με συμμετοχή ΔΝΤ

Κερέ: Λύση για το χρέος με συμμετοχή ΔΝΤ

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Τη σοβαρή δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης στους στόχους και στα μέτρα που υπογραμμίζονται στο πρόγραμμα ζήτησε το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μπενουά Κερέ. «Αυτό είναι το πιο σημαντικό για να αποκτήσει η χώρα πρόσβαση στις αγορές σε μόνιμη βάση» δήλωσε ο κ. Κερέ.

Σε ομιλία του στο Ευρωκοινοβούλιο με θέμα την ενίσχυση του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος, ο κ. Κερέ τόνισε πως για να βγει η χώρα σε μόνιμη βάση στις αγορές πρέπει να έχει επίσης λυθεί το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους. «Προσβλέπουμε σε μια λύση που μπορεί να καθησυχάσει τις αγορές, να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στη δυναμική του δημόσιου χρέους και να επιτρέψει την πλήρη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα» τόνισε ο κ. Κερέ. Με αυτό τον τρόπο θα μπορέσει να αποκτήσει πάλι πρόσβαση η Ελλάδα στις αγορές πριν από τη λήξη του προγράμματος τον Ιούλιο το 2018 είπε ο κ. Κερέ. Συγχρόνως ανέφερε πως όλοι οι εμπλεκόμενοι στο ελληνικό πρόγραμμα συνειδητοποιούν ότι υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες για τη βιωσιμότητα του ελληνικού δημοσίου χρέους. Ο κ. Κερέ υπογράμμισε ότι το ΔΝΤ πρέπει να παραμείνει στις συνομιλίες για να έχει δίκαιη μεταχείριση η χώρα στις διαπραγματεύσεις για το ελληνικό χρέος.

Ο κ. Κερέ στην ομιλία του αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η ελληνική οικονομία ανέκαμπτε το δεύτερο εξάμηνο του 2014, αλλά οι εκλογές του Δεκεμβρίου και η αυξημένη πολιτική και οικονομική αβεβαιότητα, η αναστροφή των προηγούμενων μεταρρυθμίσεων αλλά και η απόρριψη των υφιστάμενων δεσμεύσεων από τη νέα κυβέρνηση είχαν ισχυρό αντίκτυπο στον ήδη σοβαρά εξασθενημένο χρηματοπιστωτικό τομέα. Δεν είναι τυχαίο ότι μεταξύ του Δεκεμβρίου 2014 και Ιουνίου 2015 οι εκροές των καταθέσεων ισοδυναμούσαν με το 1/4 των συνολικών καταθέσεων.

Ο κ. Κερέ χαρακτήρισε την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος ως «ένα πρώτο μεγάλο βήμα στη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας» αλλά τόνισε ότι «πρέπει να γίνουν περισσότερα».

Ο κ. Κερέ τόνισε την ανάγκη μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων των ελληνικών τραπεζών και των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τους, τα οποία ανήλθαν τον Ιούνιο στο 49%, το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό στην Ευρωζώνη έπειτα από αυτό της Κύπρου. Ανέφερε ότι οι νόμοι που έχουν θεσπιστεί και οι κινήσεις που έχουν προβεί οι τράπεζες, θέτοντας αριθμητικούς στόχους για τη σημαντική μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τους τα επόμενα χρόνια, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, ενώ αναφέρθηκε και στη διαδικασία των αλλαγών των διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών.

«Οι δράσεις που ανέφερα έχουν ήδη αρχίσει να δείχνουν αποτελέσματα. Από την επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων τον Ιούνιο του 2015, η θέση ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών έχει βελτιωθεί, αν και με βραδύ ρυθμό. Οι καταθέσεις έχουν αυξηθεί ελαφρά και οι τράπεζες έχουν ανακτήσει πρόσβαση σε χρηματοδότηση από την αγορά, που βασίζεται σε υψηλής ποιότητας ενέχυρα. Η εξάρτηση από τη χρηματοδότηση της κεντρικής τράπεζας έχει μειωθεί στα 78 δισ. ευρώ», είπε ο κ. Κερέ.

Ο Ντομπρόβσκις

Συγχρόνως, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Β. Ντομπρόβσκις δήλωσε πως από την Ελλάδα «υπάρχουν καλές ειδήσεις». Σε συνέντευξή του στο γερμανικό οικονομικό περιοδικό Wirtschafts Woche έθεσε ως προϋπόθεση για την ανάπτυξη τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων από την Αθήνα, εκτιμώντας ότι το 2016 η Ελλάδα θα εκπληρώσει τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν επισήμανε πάντως ότι η είσπραξη των φόρων «είναι ένα από τα προβλήματα», αλλά, όπως σημείωσε, «παρέχουμε τεχνική βοήθεια». Οσον αφορά την παραμονή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα απάντησε πως «εργαζόμαστε ώστε να παραμείνει».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή