Μετά τις εκλογές του 2017 οι αποφάσεις Σόιμπλε για Ελλάδα

Μετά τις εκλογές του 2017 οι αποφάσεις Σόιμπλε για Ελλάδα

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην εκτίμηση ότι ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Β. Σόιμπλε γνωρίζει πως το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο, αλλά δεν πρόκειται να το παραδεχθεί πριν από τις εκλογές στη χώρα του το φθινόπωρο του 2017, προχωρά η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

Με αφορμή τις δηλώσεις του κ. Σόιμπλε μετά το Ecofin της Τρίτης για το θέμα του ρόλου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στην Ελλάδα (σ.σ. είχε αναφέρει ότι το Ταμείο θα εκταμιεύσει δόση προς την Ελλάδα εντός του έτους), η FAZ καταγράφει την «έκρηξη» του Γερμανού υπουργού, όταν αναφέρθηκε στη διένεξη με το ΔΝΤ για την ελάφρυνση ή όχι του ελληνικού χρέους. Υπενθυμίζεται ότι μία ημέρα νωρίτερα ο αντιπρόεδρος του Ταμείου κ. Λίπτον είχε ανακόψει τις προσδοκίες των χωρών της Ευρωζώνης ότι το Ταμείο θα αποφάσιζε μέχρι το τέλος του χρόνου την παραμονή του στο πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα.

Ο κ. Σόιμπλε ερμηνεύει τη συμφωνία του Μαΐου για το ελληνικό χρέος ως εξής: Η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, την οποία το ΔΝΤ θεωρεί προϋπόθεση για την περαιτέρω συμμετοχή του στο πρόγραμμα βοήθειας, θα συζητηθεί το 2018, ήτοι μετά τις γερμανικές εκλογές. «Παρά το ότι η απόφαση του Eurogroup τη Δευτέρα ηχεί περίπλοκη, επί της ουσίας η Ελλάδα θα πάρει και την τελευταία υποδόση, καθώς ολοκληρώνεται έτσι η πρώτη αξιολόγηση. Μα τότε γιατί πρόσφατα το οικονομικό συμβούλιο του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος γκρίνιαζε ότι από τα 15 προαπαιτούμενα η Αθήνα είχε εφαρμόσει μόνο τα τρία; Είναι δυνατόν να γίνουν όλα τέλεια πριν περάσουν καν δύο εβδομάδες;» διερωτάται στο άρθρο της η FAZ.

Και στο πλαίσιο αυτό η εφημερίδα υποστηρίζει πως η απάντηση στο παραπάνω ερώτημα είναι διπλή: «Από τη μια, η κατάσταση στην Ελλάδα δεν ήταν τόσο μαύρη, όσο την παρουσίαζε το οικονομικό συμβούλιο του CDU. Αλλά ούτε τώρα είναι τόσο άψογη, όσο την παρουσιάζει πάλι η Κομισιόν. Πάντως, η Ελλάδα έχει κάνει προόδους».

Το δεύτερο σκέλος της απάντησης κατά τη FAZ είναι «οι υπουργοί δεν θέλουν να ξέρουν καν με απόλυτη ακρίβεια τα της ελληνικής προόδου. Εντέλει ο ίδιος ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προσπαθεί να κρατήσει την ελληνική υπόθεση χαμηλά. Το πρώτιστο μέλημά του είναι να καταπνίξει εν τω γενέσθαι τη διαμάχη που προκάλεσε το ΔΝΤ για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Μακροπρόθεσμα δεν θα τα καταφέρει, αφού αλλιώς το χρέος αυτό δεν θα είναι βιώσιμο. Αυτό το ξέρει και ο ίδιος ο Σόιμπλε. Μόνο που δεν θέλει να μιλά γι’ αυτό πριν από τις ομοσπονδιακές εκλογές».

Είναι σαφές ότι όσο περνά ο καιρός και προχωρούν οι διαπραγματεύσεις Αθήνας και δανειστών για τον δεύτερο έλεγχο, τόσο θα εντείνεται η κόντρα μεταξύ Γερμανίας και ΔΝΤ για το θέμα του χρέους και του ρόλου του Ταμείου στην Ελλάδα. Στόχος της κυβέρνησης, μάλιστα, είναι να κλείσει το συντομότερο δυνατόν την αξιολόγηση, ώστε να ανοίξει η συζήτηση για το χρέος και να αναγκαστεί η Γερμανία να λάβει μία απόφαση.

Σε διαφορετική περίπτωση, η απόφαση για το χρέος θα είναι σε εκκρεμότητα, όπως και ο ρόλος του ΔΝΤ, με αποτέλεσμα η αβεβαιότητα να επιστρέψει με ακόμα μεγαλύτερη ένταση στις αγορές για την ελληνική οικονομία και να τεθεί σε κίνδυνο η επιστροφή των επενδύσεων και της ανάπτυξης. Κάτι που θα θέσει σε κίνδυνο και τους στόχους του προγράμματος, ανοίγοντας και πάλι μία συζήτηση για νέα μέτρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή