ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ινστιτούτο Bruegel: Η Ελλάδα θα χρειαστεί και τέταρτο μνημόνιο

institoyto-bruegel-i-ellada-tha-chreiastei-kai-tetarto-mnimonio-2155684

Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί και τέταρτο μνημόνιο, καθώς το 2018 δεν θα κατορθώσει να «βγει» στις αγορές, εκφράζει ο οικονομολόγος του Ινστιτούτου Bruegel, Ζολτ Ντάρβας.

Μιλώντας από το βήμα συνεδρίου στη Θεσσαλονίκη ο κ. Ντάρβας ανέφερε χαρακτηριστικά πως «το ελληνικό δημόσιο χρέος δεν φαίνεται βιώσιμο εάν η χώρα επιστρέψει στην αγορά δανεισμού στο τέλος του τρίτου προγράμματος διάσωσης, αλλά θα μπορούσε να είναι βιώσιμο εάν η προνομιακή χρηματοδότηση του ΕΜΣ συνεχιστεί μακροπρόθεσμα».

Παρόλα αυτά ο κ. Ντάρβας αναγνώρισε τις τεράστιες προσπάθειες της Ελλάδας στο θέμα των μεταρρυθμίσεων. «Είμαι πιο αισιόδοξος όσον αφορά το άμεσο μέλλον για την Ελλάδα» είπε και πρόσθεσε πως μέχρι στιγμής έχει υλοποιηθεί το 80 με 90% των δεσμεύσεων που ανέλαβε η χώρα στον τομέα των μεταρρυθμίσεων.

Αναφερόμενος στο ζήτημα του ελληνικού χρέους, χαρακτήρισε αρνητικό το γεγονός ότι το 80% περίπου βρίσκεται στα χέρια επίσημων πιστωτών, γεγονός που, όπως επισήμανε, αποτελεί σημαντικό εμπόδιο για την προσέλκυση ξένων επενδυτών στην Ελλάδα. Τέλος, συσχέτισε το ζήτημα διευθέτησης του ελληνικού χρέους με τις γερμανικές εκλογές.