ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

370 εκατ. ευρώ από μικρό ΑΚΑΓΕ για τη στήριξη του ΟΑΕΕ

15s1oaee

Ανοίγει ο δρόμος για την εκταμίευση 370 εκατ. ευρώ από τον μικρό κουμπαρά του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης των Γενεών (ΑΚΑΓΕ) για την κάλυψη των ελλειμμάτων σε Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ), Ταμείο Νομικών και ΤΣΑΥ, καθώς υπεγράφη η απαιτούμενη υπουργική απόφαση. Τη μερίδα του λέοντος αναμένεται να λάβει ο ΟΑΕΕ, που όπως έχει αποκαλύψει η «Κ» έχει ζητήσει από το υπουργείο Εργασίας συνολικά 350 εκατ. ευρώ.

Η Κοινή Υπουργική Απόφαση, που υπογράφεται από τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη, ανοίγει τον δρόμο για την εκταμίευση των ποσών με στόχο την κάλυψη των ελλειμμάτων και την καταβολή των συντάξεων έως τον Δεκέμβριο. Η καταβολή θα γίνει σε τρεις δόσεις και η αρχή προβλέπεται στις 25 Οκτωβρίου. Αναλυτικά, η απόφαση προβλέπει ότι η μεταφορά από τον λογαριασμό Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων του ΑΚΑΓΕ (μικρός κουμπαράς) θα πραγματοποιηθεί σε δόσεις.Τα πρώτα 150 εκατ. ευρώ θα δοθούν στις 25 Οκτωβρίου, ενώ από 100 εκατ. ευρώ θα λάβει το Ταμείο των ελεύθερων επαγγελματιών στις 10 Νοεμβρίου και στις 9 Δεκεμβρίου του 2016.

Με την ίδια απόφαση, εκταμιεύονται 20 εκατ. ευρώ που θα μοιραστούν ισόποσα για την κάλυψη των ελλειμμάτων του ΤΣΑΥ (τομέας του Ενιαίου Ταμείου Ασφάλισης Αυτοαπασχολουμένων) και του Ταμείου Νομικών (επίσης τομέας του ΕΤΑΑ).

Να σημειωθεί ότι οι οφειλές από ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΑΕΕ έχουν υπερβεί τα 11 δισ. ευρώ. Μάλιστα, την περασμένη Πέμπτη, από το βήμα της Βουλής, ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος επανέλαβε ότι το «πάγωμα» των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου 2017.