Η τροπολογία για μεταβίβαση του 5% του ΟΤΕ στο ΤΑΙΠΕΔ

Η τροπολογία για μεταβίβαση του 5% του ΟΤΕ στο ΤΑΙΠΕΔ

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χωρίς κύρωση από τη Βουλή θα μπορεί να συντελείται από εδώ και στο εξής η οποιαδήποτε αλλαγή της συμφωνίας μετόχων του ΟΤΕ. Επίσης, όλα δείχνουν ότι η μεταβίβαση του 5% του ΟΤΕ, κυριότητας ελληνικού Δημοσίου, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι την Κυριακή 30 Οκτωβρίου. Σε άλλη περίπτωση, η τροποποιημένη συμφωνία μετόχων που φέρνει η κυβέρνηση έχει τον κίνδυνο να μην ισχύσει.

Πιο αναλυτικά, η τροπολογία που κατατέθηκε χθες στη Βουλή μεταβάλλει τον όρο που ορίζει ότι τροποποιήσεις της αρχικής συμφωνίας του 2008 γίνονται μόνον με κύρωση από την ελληνική Βουλή. Με την τροπολογία ορίζεται ότι η συμφωνία μετόχων ΟΤΕ του 2008 θα μπορεί να μεταβάλλεται με υπουργικές αποφάσεις ή/και με αποφάσεις της διυπουργικής επιτροπής αποκρατικοποιήσεων. «Τα μέρη ρητά συμφωνούν ότι οποιαδήποτε τέτοια τροποποίηση, διαφοροποίηση ή παραίτηση (από την παρούσα συμφωνία) δεν θα απαιτεί περαιτέρω ενέργειες αναφορικά με την κύρωση δυνάμει νόμου ή με άλλο τρόπο».

Στην πράξη η τροποποίηση της συμφωνίας μετόχων ΟΤΕ συνιστά αρμοδιότητα του εκάστοτε υπουργού Οικονομικών.

Επίσης, σύμφωνα με την τροπολογία, η μεταβολή αυτή θα πρέπει να συντελεστεί μέχρι τις 30 Οκτωβρίου, αλλιώς «κάθε μέρος θα έχει το δικαίωμα να ακυρώσει την παρούσα συμφωνία … αν ο προαπαιτούμενος όρος που ορίζεται … δεν εκπληρωθεί μέχρι την 30ή Οκτωβρίου 2016». Σύμφωνα με πληροφορίες, η προϋπόθεση αυτή τέθηκε από τους δανειστές, προκειμένου να σταματήσουν οι υπεκφυγές από τις ελληνικές αρχές στη μεταβίβαση του 5% στο ΤΑΙΠΕΔ. Πάντως, καλά πληροφορημένες πηγές επιβεβαίωναν ότι όλα είναι έτοιμα για τη μεταβίβαση του πακέτου των ΟΤΕ κυριότητας ελληνικού Δημοσίου στο ΤΑΙΠΕΔ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή