Το πόρισμα των «Σοφών» βάση διαπραγμάτευσης για τα εργασιακά

Το πόρισμα των «Σοφών» βάση διαπραγμάτευσης για τα εργασιακά

1' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το επίκεντρο των διαπραγματεύσεων Αθήνας και δανειστών για τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις θα πρέπει να μετακινηθεί από τη μείωση του μισθολογικού κόστους προς τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας στην αγορά εργασίας, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της παραγωγικότητας, καθώς και τη δημιουργία του κατάλληλου πλέγματος για την αντιμετώπιση της φτώχειας και της εισοδηματικής ανισότητας, υποστηρίζει η Eurobank σε ειδική μελέτη της για το θέμα ενόψει των διαβουλεύσεων που θα ξεκινήσουν στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης.

Οπως σημειώνει η τράπεζα, οι συστάσεις της Επιτροπής Σοφών (που εξέδωσε προσφάτως πόρισμα με συστάσεις για τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν) έχουν αμιγώς συμβουλευτικό και όχι δεσμευτικό χαρακτήρα και θα αποτελέσουν το σημείο εκκίνησης στις επερχόμενες διαπραγματεύσεις. Στις διαπραγματεύσεις αυτές η ελληνική κυβέρνηση θα επιδιώξει κατά κύριο λόγο την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων σύμφωνα με το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο, ενώ το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) αναμένεται να υποστηρίξει την ανάγκη μεγαλύτερης ευελιξίας και εναρμόνισης του πλαισίου που διέπει τις εργασιακές σχέσεις με τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές, όπως εκτιμά η Eurobank.

Στο πλαίσιο αυτό, οι αναλυτές της τράπεζας υποστηρίζουν πως «δεδομένων των εκ διαμέτρου αντίθετων θέσεων που διατυπώνονται ενόψει των διαπραγματεύσεων, το πόρισμα της Επιτροπής Σοφών μπορεί από τη μία μεριά να περιορίσει μερικώς την ελευθερία κινήσεων της ελληνικής πλευράς, αλλά από την άλλη πλευρά μπορεί να λειτουργήσει ως ασπίδα προστασίας έναντι ιδιαιτέρως ακραίων διεκδικήσεων από τους θεσμούς».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή