2 δισ. για πληρωμές οφειλών προς ιδιώτες το εννεάμηνο 2016

2 δισ. για πληρωμές οφειλών προς ιδιώτες το εννεάμηνο 2016

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε 2,029 δισ. ευρώ ανέρχεται το ποσό που είχε κατευθυνθεί για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου στα τέλη Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος (ΤτΕ). Την ίδια ώρα, τα στοιχεία της ΤτΕ δείχνουν πρωτογενές πλεόνασμα στον κρατικό προϋπολογισμό και σε ταμειακή βάση της τάξεως των 3,2 δισ. ευρώ στο εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2016.

Λαμβάνοντας υπόψη τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΓΛΚ), η ΤτΕ υπολογίζει ότι το υπουργείο Οικονομικών έχει διαθέσει πιστώσεις για εξόφληση χρεών του Δημοσίου (προς προμηθευτές και επιστροφές φόρων) ύψους 2,029 δισ. ευρώ έως το τέλος Σεπτεμβρίου. Επί της ουσίας αυτό σημαίνει ότι ο στόχος για διοχέτευση στην αγορά του 80% των 1,8 δισ. ευρώ (που είχε λάβει η Ελλάδα τον Ιούνιο από τον μηχανισμό στήριξης για να εξοφληθούν ληξιπρόθεσμες κρατικές οφειλές) θα επιτευχθεί. Κάτι που αποτελεί προϋπόθεση για να ανοίξει ο δρόμος και για την εκταμίευση των 1,7 δισ. ευρώ, που αποτελεί μέρος της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ και το οποίο το τελευταίο Eurogroup δεν αποδέσμευσε λόγω μη ύπαρξης επίσημων στοιχείων για την πορεία αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων χρεών έως τα τέλη Σεπτεμβρίου. Υπενθυμίζεται ότι στις 24 Οκτωβρίου θα συνεδριάσει το Euroworking Group για να διαπιστώσει ότι βάσει των επίσημων στοιχείων του Σεπτεμβρίου έχει επιτευχθεί ο στόχος της διάθεσης του 80% των 1,8 δισ. ευρώ στην αγορά, ώστε να προχωρήσει και η εκταμίευση των 1,7 δισ. ευρώ.

Πέραν αυτών, από τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος προκύπτει ότι στο εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2016 ο κρατικός προϋπολογισμός παρουσίασε σε ταμειακή βάση πρωτογενές πλεόνασμα 3,2 δισ. ευρώ. Επίσης, τα στοιχεία της ΤτΕ δείχνουν την καλή πορεία των εσόδων τον Σεπτέμβριο. Ειδικότερα, τα έσοδα του Σεπτεμβρίου 2016 ανήλθαν σε 4,9 δισ. ευρώ, όταν τον ίδιο περυσινό μήνα ήταν 3,4 δισ. ευρώ. Δηλαδή, φέτος ήταν κατά 1,5 δισ. ευρώ περισσότερα από ό,τι το 2015. Η ίδια εικόνα καταγράφεται και στα έσοδα του εννεαμήνου, τα οποία το 2016 διαμορφώθηκαν σε 34,8 δισ. ευρώ, από 31,4 δισ. ευρώ που ήταν στο ίδιο περυσινό διάστημα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή