Ντράγκι: Δεν είναι ακόμη η ώρα για QE

Ντράγκι: Δεν είναι ακόμη η ώρα για QE

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξεκάθαρο μήνυμα προς την ελληνική κυβέρνηση ότι θα πρέπει να εστιάσει την προσοχή της στην υλοποίηση των όσων προβλέπονται στο μνημόνιο έστειλε χθες ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι. Παράλληλα, κατέστησε σαφές ότι, όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή, η ΕΚΤ θα προχωρήσει ανεξάρτητα σε ανάλυση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, για να αποφασίσει την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE), που έχει αναδειχθεί από την κυβέρνηση ως ο μείζον στόχος της.

Ο κ. Ντράγκι δήλωσε χθες πως οι συζητήσεις για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους συνεχίζονται, με την ΕΚΤ να έχει εκφράσει τις σχετικές ανησυχίες της για την πορεία του χρέους. «Η ΕΚΤ θα εξετάσει, όταν έρθει η ώρα, με ανεξάρτητο τρόπο το θέμα του χρέους. Μέχρι τότε είναι πρώιμο να γίνονται εικασίες», προσέθεσε ο επικεφαλής της ΕΚΤ, εκτιμώντας ότι είναι ακόμη νωρίς για να γίνεται λόγος αναφορικά με τη συμμετοχή των ελληνικών ομολόγων στο QE.

Επί της ουσίας, ο κ. Ντράγκι έστειλε με τις δηλώσεις του τριπλό μήνυμα:

1. Η Αθήνα θα πρέπει να εφαρμόσει όσα προβλέπονται στο μνημόνιο και να μη στρέψει την προσοχή της προς το τι πρέπει να γίνει με το θέμα του χρέους και με το QE.

2. Η Ευρωζώνη θα πρέπει να αναλάβει κάποιου είδους δράση όσον αφορά το θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

3. Η ΕΚΤ θα αποφασίσει την ένταξη της Ελλάδας στο QE, χωρίς να στηρίζεται στις αναλύσεις χρέους που θα εκπονήσουν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και η Κομισιόν.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο κ. Ντράγκι έδωσε έμφαση χθες στο γεγονός ότι η ΕΚΤ θα λειτουργήσει ανεξάρτητα και θα καταρτίσει μόνη της μια ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, βάσει της οποίας το διοικητικό της συμβούλιο θα λάβει τις σχετικές αποφάσεις για το QE. Και η κατάλληλη στιγμή για να το πράξει θα είναι όταν η Αθήνα θα έχει ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της και η Ευρωζώνη στις δικές της αναφορικά με τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους. Η παρέμβαση του επικεφαλής της ΕΚΤ ήρθε σε μια κρίσιμη στιγμή. Η Αθήνα έχει αναγάγει το θέμα της ένταξης της χώρας στο QE σε μείζονα στόχο της, καθώς θεωρεί ότι θα είναι το αντιστάθμισμα στα σκληρά μέτρα που έχουν υιοθετηθεί έως τώρα, αλλά και σε εκείνα που θα ακολουθήσουν. Παράλληλα, στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν πως μια απόφαση αγοράς ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ θα αποτελέσει και το σήμα που περιμένουν οι επενδυτές για να επιστρέψουν στην ελληνική οικονομία. Δηλαδή, θα δείξει ότι η ΕΚΤ εμπιστεύεται πλέον την ελληνική οικονομία αγοράζοντας ελληνικό χρέος και το ίδιο μπορούν να πράξουν και οι ιδιώτες επενδυτές.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Ντράγκι επιδίωξε να καταστήσει σαφές ότι, αν η κυβέρνηση επιθυμεί να ενταχθεί η χώρα στο QE, θα πρέπει να εφαρμόσει τα όσα έχουν συμφωνηθεί. Και το μήνυμα το έστειλε μία ημέρα πριν από την έναρξη των διαπραγματεύσεων με την τρόικα για τον δεύτερο έλεγχο και μία ημέρα πριν από τη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με την καγκελάριο της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ.

Ταυτόχρονα, όμως, εκφράζοντας την ανησυχία του για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, έδειξε προς την Ευρωζώνη –και ιδίως τη Γερμανία– ότι, από τη στιγμή που η Ελλάδα θα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, θα πρέπει και εκείνη να προχωρήσει στη λήψη μέτρων για το ελληνικό χρέος. Υπενθυμίζεται ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επαναλαμβάνει διαρκώς ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα αυτή τη στιγμή και πως δεν χρειάζονται νέα μέτρα για να καταστεί βιώσιμο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή