ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προσφυγές συνταξιούχων κατά των μειώσεων

prosfyges-syntaxioychon-kata-ton-meioseon-2156786

Νέο κύμα δικαστικών προσφυγών κατά των μειώσεων στις επικουρικές συντάξεις πυροδοτούν οι επιστολές του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου που μαζικά αποστέλλονται τις τελευταίες ημέρες στους συνταξιούχους που υπέστησαν περικοπές, έως και κατά 50%. Οσο αποστέλλονται οι επιστολές, στις οποίες με προσωπικό ύφος ο κ. Κατρούγκαλος «ενημερώνει υπεύθυνα για το ύψος στο οποίο διαμορφώνεται στο εξής η σύνταξή τους», χωρίς βέβαια να ξεκαθαρίζει τον τρόπο με τον οποίο έγινε η αναπροσαρμογή, τόσο αυξάνονται οι αντιδράσεις. Μάλιστα, σύμφωνα με στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η «Κ», σε ορισμένες περιπτώσεις τα στοιχεία της επιστολής είναι λανθασμένα και δεν αντιστοιχούν με αυτά που αναγράφονται στα ενημερωτικά σημειώματα που εκδίδουν τα Ταμεία. Tις τελευταίες ημέρες στο υπουργείο Εργασίας υπάρχει μαζική συρροή συνταξιούχων που διαμαρτύρονται, ενώ και οι εργαζόμενοι στη Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Ασφάλισης γίνονται δέκτες έντονων διαμαρτυριών από συνταξιούχους που περισσότερο μπερδεύτηκαν παρά ενημερώθηκαν για τις περικοπές.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ το εκκαθαριστικό σημείωμα συνταξιούχου για τις πληρωμές Αυγούστου που καταβλήθηκαν στα τέλη Ιουλίου, ανέφερε κύρια σύνταξη από το Δημόσιο 710,11 ευρώ, κύρια σύνταξη από το ΤΑΠ-ΟΤΕ 1.166,39 ευρώ και επικουρική σύνταξη από το ΕΤΕΑΜ 121,56 ευρώ (σύνολο 1.998,06 ευρώ), η επιστολή του υπουργού Εργασίας αναφερόταν σε τελείως διαφορετικά ποσά, στον πίνακα με τα στοιχεία πριν από την εφαρμογή του νόμου 4387/2016 (νόμος Κατρούγκαλου). Συγκεκριμένα, η επιστολή προς τον ίδιο άνθρωπο αναφέρεται σε κύρια σύνταξη από το Δημόσιο 626,70 ευρώ, κύρια σύνταξη από το ΤΑΠ-ΟΤΕ 1.025,61 ευρώ και επικουρική σύνταξη από το ΕΤΕΑΜ (πλέον ΕΤΕΑ) 103,7 ευρώ, η οποία μετά την αναπροσαρμογή μειώνεται σε 95,73 ευρώ.

Η αναστάτωση αναμένεται να αυξηθεί στις αρχές Νοεμβρίου, όταν θα επιβληθεί και το αναδρομικό ψαλίδι, κατά τουλάχιστον 50 ευρώ. Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς ενδέχεται οι συνταξιούχοι να δουν επικουρικές ακόμη και κάτω των 50 ευρώ, καθώς ο πρόσφατος νόμος για την αναδρομική παρακράτηση συντάξεων στον ιδιωτικό τομέα ορίζει ως μικρότερη δόση τα 50 ευρώ. Κάτι που αναφέρεται και στις επιστολές, με τον υπουργό Εργασίας να σημειώνει ότι «με δεδομένο ότι κατά τον νόμο η νέα επικουρική σύνταξη θα έπρεπε να αρχίζει να καταβάλλεται από την 1η Ιουνίου, υπάρχουν αναδρομικές παρακρατήσεις, ίσες με τη διαφορά της νέας από την παλαιά επικουρική σύνταξη, για τους μήνες από τον Ιούνιο μέχρι και τον μήνα επιβολής της περικοπής». Ωστόσο, υποστηρίζει ο κ. Κατρούγκαλος, το ποσό της μηνιαίας παρακράτησης των αναδρομικών που θα κρατείται κάθε μήνα περιορίζεται στα 50 ευρώ, εφόσον η νέα σας επικουρική δεν υπερβαίνει τα 500 ευρώ! Στην πράξη βέβαια, οι επικουρικές είναι αυτές που περιορίζονται σε αρκετές περιπτώσεις κάτω από τα 50 ευρώ.