Οι λίστες των φοροφυγάδων υπάρχουν, αλλά λείπουν ελεγκτές

Οι λίστες των φοροφυγάδων υπάρχουν, αλλά λείπουν ελεγκτές

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς διεξάγονται οι έλεγχοι που αφορούν τις λίστες που έχει στην κατοχή του ο ελεγκτικός μηχανισμός, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδης. Συγκεκριμένα, μέχρι σήμερα έχουν ολοκληρωθεί 177 υποθέσεις από τη λίστα Λαγκάρντ, 623 από τα εμβάσματα του εξωτερικού και καμία από τη λίστα Μπόργιανς που παρελήφθη στα τέλη του 2015 από την κυβέρνηση. Ωστόσο, η καθυστέρηση που παρατηρείται οφείλεται σε σημαντικό βαθμό στην υποστελέχωση του ελεγκτικού μηχανισμού αλλά και στις δυσκολίες ολοκλήρωσης των υποθέσεων, καθώς δεν είναι εύκολο σε αρκετές περιπτώσεις να εντοπισθούν οι φορολογούμενοι αλλά και στοιχεία που να αποδεικνύουν την τέλεση αδικημάτων. Το τελευταίο ίσως είναι και το σημαντικότερο, καθώς από υπερβάλλοντα ζήλο ορισμένοι ελεγκτές κρίνουν λανθασμένα τις υποθέσεις, με αποτέλεσμα να δικαιώνονται στα διοικητικά δικαστήρια όσοι φορολογούμενοι προσφεύγουν.

Το εντυπωσιακό στα στοιχεία που κατέθεσε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός είναι τα ποσά που βεβαιώνονται ανά υπόθεση. Συγκεκριμένα για κάθε μία από τις 177 υποθέσεις της λίστας Λαγκάρντ που έχουν ολοκληρωθεί, έχει βεβαιωθεί ποσό ύψους 1,3 εκατ. ευρώ, ενώ στα εμβάσματα του εξωτερικού ο μέσος όρος ανέρχεται σε περίπου 500.000 ευρώ.

Μπορεί τα ποσά που προαναφέρθηκαν να δείχνουν εντυπωσιακά αλλά τα ποσά που μπαίνουν στα ταμεία του κράτους είναι άγνωστα. Δηλαδή, δεν αποκλείεται κάποιες από τις 177 υποθέσεις που ολοκληρώθηκε ο έλεγχος να μην έχει κανένα αποτέλεσμα για το ελληνικό Δημόσιο εάν για παράδειγμα ο φορολογούμενος έχει προσφύγει είτε στην επιτροπή επίλυσης διαφορών είτε στα διοικητικά δικαστήρια. Δηλαδή δεν είναι γνωστό πόσοι εξ αυτών έχουν πληρώσει και πόσοι έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη.

Ειδικότερα σύμφωνα με τα στοιχεία που κατατέθηκαν στη Βουλή:

Λίστα Λαγκάρντ. Εχει ξεκινήσει ο έλεγχος (από το 2014) για 365 υποθέσεις και έχουν ολοκληρωθεί 177. Συνολικά έχουν βεβαιωθεί φόροι και πρόστιμα ύψους 225,4 εκατ. ευρώ ή διαφορετικά 1,27 εκατ. ευρώ κατά μέσον όρο για την κάθε μία. Στα ταμεία του κράτους έχουν εισέλθει περί τα 37,6 εκατ. ευρώ.

Εμβάσματα εξωτερικού. Μέχρι και το 2015 είχαν ξεκινήσει οι έλεγχοι σε 1.482 υποθέσεις και είχαν ολοκληρωθεί σε 584 εξ αυτών, με τα συνολικά βεβαιωθέντα ποσά να ανέρχονται στα 263,7 εκατ. ευρώ. Συνολικά μέχρι σήμερα έχουν ολοκληρωθεί 623 υποθέσεις, χωρίς να είναι γνωστό εάν κάποια από τα ποσά των 308,8 εκατ. ευρώ που έχουν βεβαιωθεί έχουν εισπραχθεί.

Λίστα Μπόργιανς. Παρελήφθη στα τέλη του 2015, αλλά μόλις τον Απρίλιο του 2016 ξεκίνησε ο έλεγχος σε 55 υποθέσεις και συνολικά έως τον Αύγουστο σε 60, ενώ δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα καμία υπόθεση.

Ελεγχοι τουριστικής περιόδου. Το καλοκαίρι ο ελεγκτικός μηχανισμός διενήργησε 28.413 ελέγχους κυρίως στις τουριστικές περιοχές της χώρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή