ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πληρωμή και του ΕΝΦΙΑ μέσω εκχώρησης ακινήτου ζητεί η ΠΟΜΙΔΑ

pliromi-kai-toy-enfia-meso-ekchorisis-akinitoy-zitei-i-pomida-2157341

Την επέκταση της δυνατότητας εκχώρησης ακινήτων και για την εξόφληση ΕΝΦΙΑ και όχι μόνο του φόρου κληρονομιάς ζητεί η ΠΟΜΙΔΑ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων), με επιστολή της προς τον αναπληρωτή υπ. Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη.

Το αίτημα αυτό έρχεται σε συνέχεια σχετικών δηλώσεων του τελευταίου στη Βουλή, για την ενεργοποίηση σχετικής διάταξης εκχώρησης ακινήτων στο Δημόσιο προκειμένου να περιοριστεί το φαινόμενο των αποποιήσεων κληρονομιάς που έχει λάβει εκρηκτικές διαστάσεις το τελευταίο διάστημα. Σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ, η σχετική νομοθεσία του κώδικα κληρονομιών και δωρεών είναι πρακτικά ανεφάρμοστη, σε ό,τι αφορά το σκέλος της εξόφλησης του φόρου με εκχώρηση ακινήτου.

Αυτό επειδή προβλέπει πληθώρα προϋποθέσεων, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται το να είναι «αξιόλογο» το μεταβιβαζόμενο ακίνητο, να βρίσκεται ο οφειλέτης σε πλήρη οικονομική αδυναμία, να κατέχει ολόκληρο το ακίνητο και όχι να είναι συγκύριος εξ αδιαιρέτου, να κατέχει την πλήρη κυριότητα (να μην είναι δηλαδή ψιλός κύριος, ή επικαρπωτής), να βρίσκεται το ακίνητο εντός σχεδίου πόλης και να μην έχει εμπράγματα βάρη-διεκδικήσεις. Επίσης, για τη σχετική δυνατότητα θα πρέπει να εκδοθεί ειδική απόφαση του υπ. Οικονομικών.

Ως εκ τούτου, η ΠΟΜΙΔΑ ζητεί νέα νομοθετική ρύθμιση, με την οποία να δίνεται σε όλους τους φορολογουμένους η δυνατότητα μονομερούς εκχώρησης στο Δημόσιο κάθε ακινήτου με τα παραπάνω χαρακτηριστικά, με την αξία με την οποία υπολογίζεται ο ΕΝΦΙΑ και με πίστωση της τυχόν διαφοράς επί του τιμήματος (αν δηλαδή το ακίνητο κοστίζει περισσότερα χρήματα από την οφειλή). Η διαφορά αυτή θα μπορεί στη συνέχεια να συμψηφίζεται, ώστε να εξυπηρετούνται μελλοντικές φορολογικές υποχρεώσεις του φορολογουμένου και μελών της οικογένειάς του για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Αναφορικά με τον φόρο υπεραξίας, η ΠΟΜΙΔΑ ζητεί να ανασταλεί η εφαρμογή του τουλάχιστον για δύο ακόμα χρόνια, δηλαδή μέχρι το τέλος του 2018. Υπενθυμίζεται ότι με βάση τα σημερινά δεδομένα, ο φόρος υπεραξίας θα έπρεπε να τεθεί σε ισχύ από τις αρχές του 2017. Οπως δήλωσε πάντως στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας ο κ. Αλεξιάδης, επί του παρόντος δεν υπάρχει ο μηχανισμός για την επιβολή του, προαναγγέλλοντας ουσιαστικά την περαιτέρω παράταση της αναστολής ισχύος του συγκεκριμένου φόρου.