Στα 315,3 δισ. το δημόσιο χρέος στα τέλη Ιουνίου

Στα 315,3 δισ. το δημόσιο χρέος στα τέλη Ιουνίου

1' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα 315,3 δισ. ευρώ ανήλθε το χρέος της γενικής κυβέρνησης στο τέλος του δεύτερου τριμήνου του 2016. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), το δημόσιο χρέος κατέγραψε αύξηση σε σχέση τόσο με το περυσινό δεύτερο τρίμηνο που ήταν στα 301,2 δισ. ευρώ, αλλά και σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2016 που είχε διαμορφωθεί στα 309,1 δισ. ευρώ.

Η άνοδος προήλθε από την αύξηση του δανεισμού από τον Μηχανισμό Στήριξης κατά περίπου 21 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση και κατά περίπου 6,4 δισ. ευρώ σε τριμηνιαία βάση. Την ίδια ώρα, η αξία των ελληνικών ομολόγων υποχώρησε κατά περίπου 7,5 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση και κατά μόλις 268 εκατ. ευρώ σε τριμηνιαία βάση, δεδομένου ότι δεν υπήρχαν μεγάλες λήξεις ομολόγων στο δεύτερο φετινό τρίμηνο.

Παράλληλα, από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ προκύπτει πως στο δεύτερο τρίμηνο του 2016 ο προϋπολογισμός της γενικής κυβέρνησης κατέγραψε πρωτογενές πλεόνασμα 1,7 δισ. ευρώ, όταν πέρυσι στο ίδιο διάστημα το πρωτογενές πλεόνασμα ήταν μόλις 20 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, φέτος στο δεύτερο τρίμηνο σημειώθηκε πλεόνασμα συνολικά στον προϋπολογισμό της γενικής κυβέρνησης (συμπεριλαμβανομένων και των πληρωμών για τόκους) της τάξεως των 200 εκατ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 1,6 δισ. ευρώ πέρυσι.

Ειδικότερα, τα έσοδα της γενικής κυβέρνησης διαμορφώθηκαν στο δεύτερο τρίμηνο του 2016 σε 20,6 δισ. ευρώ από 19,7 δισ. ευρώ το ίδιο διάστημα του 2015. Στο σκέλος των δαπανών, αυτές περιορίστηκαν φέτος σε 20,4 δισ. ευρώ από 21,3 δισ. ευρώ πέρυσι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή