Στα 8 δισ. ανεβάζει τις οφειλές του Δημοσίου προς ιδιώτες η Κομισιόν

Στα 8 δισ. ανεβάζει τις οφειλές του Δημοσίου προς ιδιώτες η Κομισιόν

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα 8 δισ. ευρώ ανέρχονται τα συνολικά χρέη του Δημοσίου στα τέλη του Σεπτεμβρίου 2016. Παρά το γεγονός ότι το υπουργείο Οικονομικών έχει προχωρήσει στην αποπληρωμή μέρους των ληξιπρόθεσμων οφειλών του, το συνολικό ύψος τους παραμένει στα ύψη. 

Ειδικότερα, στα τέλη Σεπτεμβρίου οι οφειλές του Δημοσίου ήταν οι εξής:

– 3,6 δισ ευρώ προς προμηθευτές

– 1,4 δισ ευρώ σε επιστροφές φόρων, με τις αιτήσεις των επιχειρήσεων να έχουν εγκριθεί από τις φορολογικές αρχές

– 1,6 δισ ευρώ σε επιστροφές φόρων, με τις αιτήσεις των επιχειρήσεων να μην έχουν ακόμα εγκριθεί από τις αρμόδιες αρχές

– 1,4 δισ ευρώ σε συντάξεις που είναι σε αναμονή.

Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από την έκθεση της Κομισιόν βάσει της οποίας εγκρίθηκε η εκταμίευση των 2,8 δισ ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα εν λόγω στοιχεία διαφέρουν από αυτά που ανακοινώνει κάθε μήνα το υπουργείο Οικονομικών, καθώς στα στοιχεία του τελευταίου δεν περιλαμβάνονται τα ποσά που αφορούν σε  επιστροφές φόρων με τις αιτήσεις των επιχειρήσεων να μην έχουν ακόμα εγκριθεί από τις αρμόδιες αρχές και τις συντάξεις που είναι σε αναμονή. Επίσης, στα χρέη προς προμηθευτές το υπουργείο συνεχίζει να υπολογίζει το clawback και το rebate, ενώ η Κομισιόν δεν τα έλαβε υπόψη της.  

Διευκρινίσεις ΥΠΟΙΚ

Στα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών για το ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα περιλαμβάνονται, κατά πάγια τακτική, μόνο εκκαθαρισμένες ληξιπρόθεσμες οφειλές διευκρινίζουν αρμόδιες πηγές του υπουργείου Οικονομικών. Έτσι εξηγείται, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, η διαφορά που παρουσιάζεται μεταξύ των στοιχείων του υπουργείου και της Κομισιόν η οποία περιλαμβάνει και αυτές που δεν έχουν εκκαθαριστεί. Πρόκειται κυρίως για μη επεξεργασμένα αιτήματα συντάξεων κυρίως εφάπαξ καθώς και μη επεξεργασμένα αιτήματα επιστροφών φόρων.

Ετσι ενώ τα τελευταία στοιχεία του Αυγούστου του Δελτίου για την πορεία των μεγεθών της Γενικής Κυβέρνησης καταγράφουν σύνολο ληξιπρόθεσμων οφειλών ύψους 4,9 δισ. ευρώ, αυτά της Κομισιόν δείχνουν 8,045 δισ. ευρώ αφού σ΄ αυτά περιλαμβάνονται και μη εκκαθαρισμένες οφειλές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή