Φοροδιαφυγή «πέντε αστέρων» από μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες

Φοροδιαφυγή «πέντε αστέρων» από μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φοροδιαφυγή πολλών αστέρων σε ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια και κάθε είδους καταλύματα προέκυψε από έρευνα των ελεγκτικών υπηρεσιών της γενικής  γραμματείας δημοσίων εσόδων.

Οι ελεγκτές ξεκίνησαν τον περασμένο Ιούνιο την έρευνα τους σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια από τη σχετική λίστα που έλαβαν από το υπουργείου Πολιτισμού, στην οποία υπήρχαν στοιχεία για 2.123 καταλύματα.

Ξεκίνησαν να αναζητούν στοιχεία στις ιστοσελίδες τους για τον αριθμός των δωματίων, την τιμή  για κάθε μήνα από τον Ιούλιο έως και τον Σεπτέμβριο προκειμένου να διαπιστώσουν τον τζίρο τους. Ταυτόχρονα συγκέντρωσαν δεδομένα από τις ιστοσελίδες booking και trivago, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις καλούσαν οι ίδιοι οι ελεγκτές ζητώντας δωμάτιο για παράδειγμα για τον Ιούλιο καθώς και την τιμή. Με όλα τα στοιχεία κατάφεραν να βρουν τη μέση τιμή των δωματίων και την πληρότητα.

Αμέσως μετά υπολόγισαν τον τζίρο και περίμεναν από τα ξενοδοχέια να υποβάλλουν τιςδηλώσεις ΦΠΑ.

Από τις διασταυρώσεις που έγιναν, μόνο για το μήνα Ιούλιο, η ΓΓΔΕ διαπίστωσε ότι από τις 901 ξενοδοχειακές μονάδες πρέπει να ελεγχθούν οι 525 καθώς εντοπίστηκαν μεγάλες αποκλίσεις. Μάλιστα, για 114 εξ αυτών έχουν ήδη βγει εντολές ελέγχου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία

– Για 53 από τις περιπτώσεις αυτές είτε δεν υποβλήθηκε δήλωση ΦΠΑ είτε υποβλήθηκε μηδενική δήλωση ΦΠΑ.

-Για  64 υποθέσεις οι αποκλείσεις στο τζίρο ξεπερνάνε τις 100.000 ευρώ και σε άλλες 384 υποθέσεις διαπιστώθηκαν αποκλίσεις μικρότερες των 100.000 ευρώ.

– Σε μία μεγάλη ξενοδοχειακή μονάδα (πεντάστερο ξενοδοχείο) η απόκλιση ξεπερνά τα 4 εκατ. ευρώ για έναν και μόνο μήνα.

– Σε τρεις περιπτώσεις στις οποίες με βάση τα στοιχεία των ελεγκτών ο τζίρος του Ιουλίου ανήλθε στα 28-20.000 ευρώ οι ιδιοκτήτες του υπέβαλαν σε μία μηδενικό τζίρο, στη δεύτερη 147 ευρώ και στην τρίτη 48 ευρώ. Η πληρότητα των μονάδων ήταν πάνω από 95%

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή