Ικανοποίηση ιδιωτών και αιχμές ΔΕΗ στην πρώτη δημοπρασία

Ικανοποίηση ιδιωτών και αιχμές ΔΕΗ στην πρώτη δημοπρασία

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η επόμενη ημέρα της πρώτης δημοπρασίας ΝΟΜΕ βρίσκει τους ιδιώτες προμηθευτές ικανοποιημένους – όχι όμως και τη ΔΕΗ, η οποία με ανακοίνωσή της αφήνει αιχμές για τη διαδικασία και δηλώνει ότι επιφυλάσσεται για την προάσπιση των συμφερόντων της. «Με τα αποτελέσματα της πρώτης δημοπρασίας πακέτου λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής καθίσταται φανερή η ζημία της ΔΕΗ από την εφαρμογή των αποκαλούμενων ΝΟΜΕ δεδομένου ότι η μέση τιμή της δημοπρατηθείσας ενέργειας είναι σαφώς κάτω από το κόστος παραγωγής της και κοντά στην τιμή εκκίνησης.

Προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση ως προς την ύπαρξη πραγματικού ανταγωνισμού το γεγονός ότι με τιμή εκκίνησης 37,37 ευρώ/MWh η υψηλότερη ήταν 37,50 ευρώ/MWh.

Η Επιχείρηση επιφυλάσσεται για την προάσπιση των συμφερόντων της προς κάθε κατεύθυνση» αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΔΕΗ, αφήνοντας σαφής αιχμές περί χειραγώγησης της τιμής από τους συμμετέχοντες. Της ανακοίνωσης είχε προηγηθεί η ομιλία του επικεφαλής της επιχείρησης Μανόλη Παναγιωτάκη σε ενεργειακό συνέδριο, όπου αμφισβήτησε το εργαλείο ΝΟΜΕ που επελέγη για τη μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ, αφήνοντας αιχμές για τις επιλογές του υπουργού Ενέργειας Πάνου Σκουρλέτη. Καταστροφική χαρακτηρίζει την πρώτη δημοπρασία για τη ΔΕΗ και η ΓΕΝΟΠ, με ανακοίνωση που στρέφεται και κατά του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της επιχείρησης Μανόλη Παναγιωτάκη. Είναι χαρακτηριστική η αναφορά για «χτυπήματα κάτω από τη μέση και εξ οικείων, με τον πρόεδρο της ΔΕΗ να αναλαμβάνει (;) ρόλο Δούρειου Ιππου».

Η αγορά, από την άλλη, αποτιμά την πρώτη δημοπρασία ως έναν «καλό πιλότο που θα δώσει τον αέρα που χρειάζονται οι ιδιώτες προμηθευτές για να κάνουν τον σχεδιασμό τους». Αποδείχτηκε ότι όλοι οι συμμετέχοντες μπήκαν στη δημοπρασία πολύ προσεκτικά και αγόρασαν λελογισμένες ποσότητες με βάση τα μερίδια που κατέχουν στην αγορά, για να είναι σε θέση να τα διαχειριστούν και να αποφύγουν τον κίνδυνο της μη διάθεσής τους στην αγορά, κάτι που θα σήμαινε κατάπτωση εγγυητικής επιστολής και ζημίας. «Κανένας δεν πήγε να αγοράσει ποσότητες που δεν θα είχε τι να τις κάνει. Ολοι συνάρτησαν τις ποσότητες με τα μερίδιά τους, λαμβάνοντας υπόψη ότι δύσκολα θα μπορούσαν να διοχετεύσουν σε αυτή τη φάση το προϊόν της δημοπρασίας στη δευτερογενή αγορά, γιατί κανείς δεν θα ενθάρρυνε μια τέτοια συμπεριφορά αγοράζοντας στην ίδια ή και χαμηλότερη τιμή», τονίζει στην «Κ» παράγοντας της αγοράς. Σε ό,τι αφορά τα επίπεδα στα οποία κινήθηκαν οι τιμές της δημοπρασίας και τις αντιδράσεις της ΔΕΗ, η πλευρά της αγοράς δίνει τη δική της ερμηνεία. Θεωρεί ότι η τιμή εκκίνησης των 37,37 ευρώ η μεγαβατώρα δεν είναι χαμηλή, όπως υποστηρίζει η ΔΕΗ, αλλά αντίθετα υψηλή και αυτό γιατί στηρίζεται σε μια φουσκωμένη τιμή για τα CO2 το 2015. Η τιμή αυτή σε μέσα επίπεδα διαμορφώθηκε την περασμένη χρονιά στα 8,5 ευρώ ο τόνος, που μεταφράζεται σε 12,7 ευρώ η μεγαβατώρα. Οι δημοπρασίες του 2017 θα λάβουν υπόψη τους τη μέση τιμή CO2 του 2016, η οποία διαμορφώνεται χαμηλότερα κατά 5 με 6 ευρώ η μεγαβατώρα –παράμετρος που θα οδηγήσει την τιμή εκκίνησης για τις επόμενες δημοπρασίες κάτω από τα 33 ευρώ η μεγαβατώρα.

Σε ό,τι αφορά τους καταναλωτές, που είναι και οι τελικοί αποδέκτες των μέτρων ενίσχυσης του ανταγωνισμού, η αγορά εκτιμά ότι δεν αναμένονται άμεσα σημαντικές μειώσεις τιμολογίων λόγω χαμηλών περιθωρίων κέρδους σε αυτή τη συγκυρία. Ο ανταγωνισμός θα ενταθεί με στόχο το συνολικό μερίδιο των ιδιωτών παρόχων από 12% σήμερα να φτάσει στο 15% στο τέλος του έτους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή