Στην κινεζική State Grid αντί 320 εκατ. ευρώ το 24% του ΑΔΜΗΕ

Στην κινεζική State Grid αντί 320 εκατ. ευρώ το 24% του ΑΔΜΗΕ

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κινεζική State Grid αναδείχθηκε πλειοδότης στον διαγωνισμό για την πώληση του 24% του ΑΔΜΗΕ, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που ήθελαν τους Κινέζους να μπαίνουν δυναμικά στη διεκδίκηση των ηλεκτρικού συστήματος μεταφοράς της χώρας στο πλαίσιο μιας γενικότερης στρατηγικής εισόδου στην αγορά των Βαλκανίων. Η ΔΕΗ ανακοίνωσε αργά χθες το βράδυ την ολοκλήρωση του διαγωνισμού και την ανάδειξη της State Grid σε «πλειοψηφούσα προσφέρουσα» με τίμημα 320 εκατ. ευρώ, ποσόν που σύμφωνα με πληροφορίες τόσο η επιχείρηση όσο και συνολικά η κυβέρνηση αποδέχονται ως ικανοποιητικό.

Η ιταλική ΤΕΡΝΑ

Στην ανακοίνωση δεν γίνεται καμία αναφορά για την οικονομική προσφορά της ιταλικής ΤΕΡΝΑ, που διεκδίκησε με αξιώσεις τον διαγωνισμό καταθέτοντας προσφορά από κοινού με το fund F2I, που ελέγχεται μετοχικά από ασφαλιστικά ταμεία και ιταλικές τράπεζες, αλλά δεν κατάφερε να ανταγωνιστεί τα κινεζικά κεφάλαια της State Grid. Η ΔΕΗ κάνει λόγο στην ανακοίνωσή της για «άψογη διαδικασία» και συγχαίρει τα αρμόδια στελέχη της εταιρείας για τον επαγγελματισμό που επέδειξαν. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΔΕΗ, το Δ.Σ. της επιχείρησης θα πάρει απόφαση για τον προτιμητέο επενδυτή στις 31 Οκτωβρίου, ενώ οριστική απόφαση θα λάβει η γενική συνέλευση μετόχων η οποία προγραμματίζεται για τις 24 Νοεμβρίου.

Η ΔΕΗ προχώρησε τάχιστα τις διαδικασίες παραχώρησης του 24% του ΑΔΜΗΕ σε στρατηγικό επενδυτή προκειμένου να πετύχει τα σφιχτά χρονοδιαγράμματα του μνημονίου, που προβλέπουν ανάδειξη προτιμητέου επενδυτή μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2016, προκειμένου να αποτραπεί η εναλλακτική της 100% πώλησης της εταιρείας, καταφέρνοντας να ολοκληρώσει τη διαδικασία εμπρόθεσμα. Η ανάδειξη της κινεζικής State Grid σε φαβορί του διαγωνισμού είχε διαφανεί ειδικά το τελευταίο διάστημα, με την κινεζική πλευρά πέραν της διάθεσης για υψηλό τίμημα να είναι πιο ανοικτή σε θέματα που έθετε η πλευρά της ΔΕΗ, όπως για παράδειγμα εργασιακά και ασφαλιστικά. Πρέπει να σημειωθεί ότι στον διαγωνισμό αρχικά προσήλθε και η γαλλική RTE, η οποία όμως δεν κατέθεσε δεσμευτική προσφορά.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή