Ξαφνική εμπλοκή στη συμφωνία για το 66% του ΔΕΣΦΑ

Ξαφνική εμπλοκή στη συμφωνία για το 66% του ΔΕΣΦΑ

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε οριακό σημείο βρίσκεται εκ νέου η ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ, τέσσερις μόλις ημέρες πριν εκπνεύσει η νέα παράταση της εγγυητικής της Socar, που διασφάλισε έπειτα από παρέμβαση κορυφής πίστωση χρόνου στις δύο πλευρές για την ολοκλήρωσή της. Η πιθανότητα να παρέλθει άκαρπη η νέα παράταση που λήγει την προσεχή Δευτέρα 31 Οκτωβρίου είναι πολύ μεγάλη, καθώς η απόσταση μεταξύ των δύο πλευρών για κρίσιμα θέματα δεν έχει γεφυρωθεί. Αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες αποτιμούν το σημείο των διαπραγματεύσεων με τη Socar και τη Snam τα τελευταία 24ωρα ως εξαιρετικά κρίσιμο και δίνουν πιθανότητες 50% να προχωρήσει η συμφωνία μέσα στις τρεις ημέρες που απομένουν.

Τόσο η αζερική Socar όσο και η ιταλική Snam δεν είναι ικανοποιημένες από τα όσα «έδωσε» μέχρι στιγμής η κυβέρνηση μέσω της ΡΑΕ και του νέου Κώδικα Τιμολόγησης του ΔΕΣΦΑ. Οι νέες ρυθμίσεις της ΡΑΕ αποκατέστησαν κατά ένα μέρος τη ζημία των επενδυτών από τη ρύθμιση Σκουρλέτη που επαναπροσδιόρισε την περιουσιακή βάση του ΔΕΣΦΑ, περιορίζοντας τα ανακτήσιμα ποσά από επενδύσεις της περιόδου 2006-2015 από τα 829 εκατ. ευρώ στα 285 εκατ. ευρώ και την ανάκτησή τους σε διάστημα 40ετίας. Οι ρυθμίσεις της ΡΑΕ ανέβασαν τα ανακτήσιμα ποσά στα 326 εκατ. ευρώ, την ανάκτησή τους σε διάστημα 20ετίας και την αύξηση του τιμολογίου χρήσης του ΔΕΣΦΑ από το 23% της ρύθμισης Σκουρλέτη στο 33,5%. Για την πλευρά των επενδυτών η ψαλίδα από την αύξηση 68% που προέκυπτε πριν από την τροπολογία Σκουρλέτη και με την οποία είχαν συνδέσει το τίμημα των 400 εκατ. ευρώ για το 66% του ΔΕΣΦΑ, παραμένει μεγάλη. Στις διαπραγματεύσεις που ακολούθησαν μετά τη συνάντηση Τσίπρα – Αμπντουλάγιεφ, οι επενδυτές έθεσαν θέμα τμηματικής καταβολής του τιμήματος και πρόσθετης αποζημίωσης. Η ελληνική πλευρά με επικεφαλής τον σύμβουλο του πρωθυπουργού Δημήτρη Λιάκο φέρεται να διαβεβαιώνει τους μετόχους της Socar και της Snam για την πρόθεσή της να αποδεχθεί και τμηματική καταβολή του τιμήματος και την καταβολή πρόσθετης αποζημίωσης μέσω μελλοντικών μερισμάτων επί των κερδών του ΔΕΣΦΑ.

Ομως, μέχρι στιγμής, η ελληνική πλευρά δεν έχει εμφανίσει στους συνομιλητές της κάποια συγκεκριμένη πρόταση και χρονοδιάγραμμα για το πώς θα γίνει αυτό. Ετσι, με δεδομένο και το προηγούμενο έλλειμμα αξιοπιστίας της ελληνικής κυβέρνησης, πράγμα που σύμφωνα με πληροφορίες επικαλούνται συνεχώς στις διαπραγματεύσεις, οι επενδυτές διατηρούν επιφυλάξεις και δεν προβαίνουν σε υπογραφή συμφωνίας. Η πλευρά των επενδυτών φέρεται επίσης να νιώθει ότι δεν μιλά με κάποιον από την ελληνική κυβέρνηση που να δεσμεύεται για τις προθέσεις τις οποίες εκφράζει στις διαπραγματεύσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή